НОИ с две нови електронни услуги от 1 юли

НОИ с две нови електронни услуги от 1 юли
Снимка: semanibg.com
A A+ A++ A

Националният осигурителен институт (НОИ) допълва списъка си с електронни услуги с две нови възможности за заявяване на административни услуги по електронен път от 1 юли.

Първата от тях представлява алтернативен способ за предоставяне по интернет на Декларация за трудова злополука. Тя ще се подава през интернет страницата на института заедно с попълнено електронно заявление.

Самото заявление ще се подписва от осигурителя, пострадалото лице или неговите наследници с електронен подпис или ще се защитава чрез издаден от НОИ персонален идентификационен код (ПИК) за физически лица или Идентификационен код на осигурител (ИКО) за юридическите лица. В случай на упълномощаване е необходимо и нотариално заверено пълномощно, съобщават от НОИ.

Декларацията се изисква с цел своевременно деклариране на трудова злополука в НОИ в нормативно определения срок. За работодателя този срок е в рамките на 3 работни дни, а за пострадалото лице и неговите наследници периодът е до една година.

Втората е-услуга е подаване на Бързо известие за съмнение за професионална болест. Тя е предназначена да облекчи работата на практикуващите лекари и лекарите по дентална медицина. Попълненият образец на Бързото известие също ще се прилага към електронно заявление. Към него ще се прилагат допълнително копия на епикризи и други медицински документи, доказващи заболяването.

#НОИ #две #нови #електронни #услуги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай