„Буена виста соушъл клъб“ - приказката без край (видео)

„Буена виста соушъл клъб“ - приказката без край (видео)
Омара и приятелката й Йорданка Христова на сцената, зала 1 на НДК, 30 юни 2014 г.
A A+ A++ A

84-годишна жена със сърце на девойка и глас, пълен с нежност и емоция, съвсем леко уморен, но все така въздействащ и силен като живота й. Омара Портуондо за пореден път инжектира със страст българската публика.

За пореден път залата стана на крака и изригна още с появяването на кубинската дива, поглъщайки звуците от песните й като море, което носи на вълните си своята морска принцеса и не иска да я пусне. ..

Приказката „Буена виста соушъл клъб“ през 2014-а е малко по-различна от предишни години – сега е по-тъжна, по-кратка, по-носталгична, но винаги – истинска.

След 16 невероятни години, наситени с концерти в цял свят, музикантите се разделят със своята аудитория. Последното им турне започна през юни и минава през Европа, Южна Африка и САЩ.

Препълнената зала 1 на НДК имаше шанса да чуе и види живите членове на оригиналната формация – Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес и Исус Рамос, както и още деветима, присъединили се към тях през годините – Папио Виедо, Роландо Луна, Педро Пабло, Андрес Кояо, Филберто Санчес, Алберто Ланоче, Луис Алемани и Карлос Калунга.

Всички те доказаха, че музиката е вечна. Споменът от нея остава завинаги и простичко казаното „Adios Buena Vista“ е само условна граница, която разделя физически двете любови – тази на публиката от тази на изпълнителите.  

Всичко друго остава в нас и във вечността - музиката, споменът от нея, топлината от преживяното и светлината в душите. Приказката е без край. Следва продължение...

Историята на "Буена Виста Соушъл Клъб" започва през 1997 г., когато американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър издава диск с автентична кубинска музика. Кудър, вдъхновен от запис от кубинския музикант Хуан де Маркос Гонзалес, заминава за Хавана, за да издири музиканти ветерани.

Омара Портуондо, или кубинската Едит Пиаф, както я наричат, е родена в Хавана. Майка й произхожда от богата испанска фамилия и от нея се очаквало да се омъжи за член на висшето общество. Вместо това тя избягала с мъжа, когото обичала - красив бейзболист от кубинския национален отбор. На всичко отгоре той бил и цветнокож, а по онова време в Куба не се гледало с добро око на смесените бракове.

В семейството се раждат 3 деца и като във всеки кубински дом музиката заема основно място. По-голямата сестра на Омара - Хейди, станала танцьорка в известното кабаре "Тропикана". Омара скоро я последвала - един ден през 1945 г. балетната трупа се оказала с танцьорка по-малко два дни преди важна премиера, след като една от балерините паднала. Омара гледала сестра си по време на репетиции толкова често, че знаела всички стъпки и в крайна сметка била поканена да се присъедини към трупата. Така започва кариерата й като танцьорка и знаменитото й партньорството с балетиста Роналдо Еспиноза.

През 1952 г. Омара и Хейди правят дамски вокален квартет с Елена Бурке и Морайма Секада, воден от пианиста Айда Диестро. Те стават една от най-популярните групи в историята на кубинския мюзикъл. Омара работи с квартета 15 години.

Дебютният й соло албум "Magia Negra", излязъл през 1959 г., е съчетание от кубинска музика и американски джаз, и включва версии на "That Old Black Magic" и "Caravan" на Дюк Елингтън. 

През 70-те години Омара пее с най-добрия "чаранга" ансамбъл - "Orquesta Aragon". Пътува по цял свят и пее в различни страни включително Франция, Япония, Белгия, Финландия и Швеция. През следващите две десетилетия прави много записи, най-добрите сред които е албумът, записан с Адалберто Алварес през 1984 г., както и два албума с Чучо Валдес - "Palabras" и "Desafios", в началото на 90-те години. 

#концерт #НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници