БНБ иска затвор за невярна информация за банка

БНБ иска затвор за невярна информация за банка
Предложението за допълнение в Наказателния кодекс е изпратено днес до председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев. Снимка: chronicle.bg
A A+ A++ A

Българската народна банка е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс, с което да се наказва със затвор всяването на паника сред населението, свързана с невярна информация за банките.

Предложението гласи следното:

В Наказателния кодекс, раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ се създава чл. 252а със следното съдържание:

Чл. 252 а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Предложението за допълнение в Наказателния кодекс е изпратено днес до председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев. То е във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния, съобщиха от Централната банка.

От БНБ заявяват още, че предложението е в съответствие и с представената в неделя от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава.

#БНБ #иска #затвор #информация #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай