Свищов отбелязва 35 г. от земетресението във Вранча

A A+ A++ A

На 4 март 2012 г. се навършват 35 години от разрушителното земетресение през 1977 година.

Общоградско възпоменание за почитане паметта на жертвите от земетресението през 1977 година, организират Община Свищов и Архиерейското наместничество в града, съобщиха от общината, цитирана от БГНЕС.

Траурната церемония е в 11.00 часа пред паметната плоча на ул. „33-ти Свищовски полк“.

Сеизмичната вълна тръгва двайсетина секунди по-рано от епицентъра в румънския окръг Вранча, намиращ се в областта Молдова в източните Карпати, и безшумно, но коварно раздвижва земята под Свищов. И до ден-днешен се спори за броя на загиналите.

Според някои те са 114 души, според други – 120. Има и такива, които говорят дори и за близо 250 души. Бедствието от 7,3 степен по скалата на Рихтер трае по-малко от минута, но картината е апокалиптична. Градът потъва в мрак.

Свищов е обхванат от масова паника и истерия. Въпреки трагедията и стенанията изпод развалините из улиците плъпват мародери, които плячкосват в тъмното магазини и опустели домове. Трошат се бензиностанциите, уплашени хора наливат бензин в колите си и бягат.

Разрушени са жилищни и обществени сгради, промишлени предприятия. Сред засегнатите е катедралният храм „Света Троица“, паметник на архитектурата, построен от възрожденския майстор Кольо Фичето, който е напълно възстановен едва през 2004 г.

#Вранча #Свищов #Румъния #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници