България отбеляза 3 март с тържества в цялата страна

България отбеляза 3 март с тържества в цялата страна
Националният празник на България 3 март е ден на гордост, преклонение и равносметка. Снимка: IPG/Дарик
A A+ A++ A

Във всички градове на страната се отбеляза тържествено 134-тата годишнина от Освобождението на България от османско робство.

Връх Шипка е център на празненствата за 3 март. В 12 часа на площада в подножието на върха започна тържествен митинг.

Заради лошото време бе отложено поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата. Въпреки лошите метеорологични условия – силен вятър, скреж и ниски температури, стотици хора дойдоха на връх Шипка със знамена.

Тържествена церемонията по издигането на националното знаме се състоя на площада пред Храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София. Трибагреникът беше издигнат под звуците на националния химн.

Стотици хора се събраха в столицата, за да отбележат 134-тата годишнина от Освобождението на страната ни от османско робство.

Държавният глава Росен Плевнелиев прие строя на почетния карул и поздрави гвардейците, след което президентът поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.

Церемонията завърши с тържествен марш на гвардейците. На нея присъстваха също председателят на парламента Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, депутати, министри, висши военни представители и духовници.

Тържествата по случай 3 март ще продължат през целия ден, предаде Дарик. В 18.30 часа на площад „Народно събрание“ президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествена заря-проверка и ще произнесе слово по случай националния празник на България.

Националният празник на България 3 март е ден на гордост, преклонение и равносметка. Това каза в словото по повод 134 години от Освобождението на България актьорът Андраш Кончалиев по време на тържествена церемония на пл. „Македония“ в Благоевград.

„В този свещен за цяла България ден сме се събрали в храмовете, а след това на обществени места, за да благодарим на Бога за това, че преди 134 година България се освободи от турско робство. Прекланяме сме пред всички, дали своя живот за свободата на отечеството ни. Господ да благославя щедро нашата родина, да има благоденствие във всяко едно семейство и радостта да тлее във всяко едно човешко сърце. Честит национален празник!“, обърна се към присъстващите и Неврокопският митрополит Натанаил, след  като отслужи панихида за загиналите в Освободителната война.

Церемонията беше предшествана от шествие на младежкия духов оркестър с диригент Севдалин Николов и издигане на националното знаме. Цветя пред паметника на Гоце Делчев поднесоха кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева, областният управител Костадин Хаджиагев и заместникът му Бисер Михайлов, както и представители на руската общност.

В деня на националния празник венци и цветя на признателност покриха десетките монументи и паметни знаци, издигнати във Великотърновския край от поколенията по пътя на руските войски и българските опълченци от р. Дунав до Балкана.

Празничните прояви започнаха в първия освободен български град – Свищов, с благодарствен молебен в катедралния храм „Света Троица“ и тържествен ритуал в местността „Паметниците“. Тук за вечни времена се съхранява прахът на 812 руски воини, загинали при форсирането на р. Дунав през лятото на 1877 г.

Край Братската могила в с. Горна Студена, Свищовско, където в началото на войната е била Главната квартира на руската армия и първата полева военна болница, бе отслужена заупокойна панихида в памет на над 3000 руски войници и офицери, починали от раните си при боевете на Шипка, Плевен, Ловеч, Никопол и погребани в селото.

С ритуал по издигане на националното знаме и военни почести бе отбелязан празникът във Велико Търново. Пред Вечния огън в криптата на паметника „Майка България“ бяха поднесени венци и цветя от името на държавни институции и обществени организации, много граждани.

С панихида и шествие в Търговище бе отбелязана 134-та годишнина от Освобождението на България. Признателни потомци се събраха в храм „Свети Иван Рилски“, където свещеноиконом Славчо Проданов отслужи панихида за загиналите за свободата на България руски, румънски и финландски войни и български опълченци.

Пред погледите на десетки хора на централния площад „Свобода“ в областния град се състоя церемония по вдигане на националния флаг. След това присъстващите официални лица, граждани и ученици поеха в шествие към Паметника на българо-руската дружба в Боровата гора до града.

Шествието бе водено от градския духов оркестър и фанфарната музика към Първо ОУ „Христо Ботев“, които повдигаха патриотичния дух на множеството. Положени бяха венци и цветя в знак на признателност пред подвига на борците за национална свобода.

Силистра също се поклони пред паметта и саможертвата на хилядите войни за освобождението на България от турско робство преди 134 години.

Десетки граждани застинаха в минути на гордост при тържественото издигане на националния трибагреник на площад „Свобода“ под мелодията на химна „Мила Родино!“, изпълнен от духовия оркестър.

Честта тази година бе за учениците Ивайло Иванов от ПМГ „Св. Климент Охридски“ – златен медалист по природни науки от национални и международни олимпиади, Михаела Тодорова – приложничка и ученичка от Икономическата гимназия „Атанас Буров“, и Глория Василева – републиканска шампионка по лека атлетика, ученичка в СОУ „Никола Вапцаров“.

Представителите на светската и духовната власт, десетки родолюбиви силистренци положиха венци и цветя пред символите на Освобождението в Силистра – бюст-паметниците на Стефан Караджа, кап. Георги Мамарчев и граф Лев Толстой. На почетен караул пред паметниците застанаха мъже и жени от регионалните клубове „Традиция“ в Силистра и Добрич.

С възстановка на събитията по Освобождението на Видин от османската власт бе отбелязан националният празник в града.

Възстановката е част от програмата на общината за честване на националния празник и бе представена на централния площад „Бдинци“ във Видин. Тържествата за празника започнаха с церемония пред паметника на румънските воини в село Иново, загинали в Руско-турската освободителна война.

Населението на Видин пази в съзнанието си спомена за битката при село Иново, в която са загинали над 120 румънски войници, и затова в знак на признателност е издигнало тук паметник, каза в словото си пред паметника в селото кметът на Видин Герго Гергов.

Заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, загинали за Освобождението в село Иново, отслужи видинският митрополит Дометиан.

По-късно от музей „Конака“ във Видин потегли шествие към площад „Бдинци“, където се състоя церемонията по вдигането на националното знаме и знамето на общината.

Венци и цветя пред паметника на площад „Бдинци“ поднесоха народните представители Владимир Тошев и Любомила Станиславова, ръководители на държавни и общински институции, политически партии и граждани.

Националният празник на България беше отбелязан с тържествена програма в Кюстендил, която започна от 11.00 часа на централния площад „Велбъжд“. На него присъстваха здравният министър д-р Стефан Константинов, кметът на града Петър Паунов, жители и гости на града. Пред паметта на загиналите за свободата на България се поклониха общински съветници, много граждани.

Трети март ще остане навеки една от най-светлите дати в историята на българския народ, каза директорът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Валентин Дебочички, който поздрави кюстендилци с празника.

Присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника „Булаир“, а след това на централния площад започна музикална програма. По повод Трети март по инициатива на кмета на общината бяха раздадени 2000 български знамена. Те бяха подарявани от момичетата, които ще участват в предстоящия на 17 март конкурс за избор на девойка „Кюстендилска пролет 2012“.

Собствениците на „Лудогорец“ Кирил и Георги Домусчиеви издигнаха трибагреника на общоградското тържество послучай Трети март в Разград.

Заради очакваното присъствие на благодетелите на есенния шампион на „А“ група на площад „Възраждане“ имаше нетипично много хора. Честта да издигнат знамето се падна на братя Домусчиеви като най-нови почетни граждани на Разград. Те не произнесоха слова за празника, по принцип няма и такава традиция за честването на националния празник в Разград. Поздравления на площада отправят само кметът и областният управител.

Венци пред Мавзолея положиха представители на местни управници, представители на политически сили, неправителствени организации, националния фен клуб „Лудогорец“, както и футболният клуб „Лудогорец", представляван от двама юноши на клуба.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници