Франция и Германия ще гонят от еврозоната

Франция и Германия ще гонят от еврозоната
Франция и Германия са разработили концепция за „нова фаза на интеграция“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Франция и Германия са разработили концепция за „нова фаза на интеграция“, радикална промяна, която предвижда свеждането на членовете на еврозоната до минимум.

Планът предвижда създаване на „федерално ядро“ в ЕС с единна икономическа и данъчна политика, съобщиха дипломати в Еврокомисията, цитирани от БГНЕС.

Предвижда се още намаляване на броя на 17-те страни – членки на Еврозоната, без да се уточнява колко точно ще бъде той след промяната, както не се посочват срокове и критерии, по които ще стане това.

В концепцията се говори за „конвергенция“ на националните икономики във „федералното ядро“ и уеднаквена данъчна система.

„Франция и Германия проведоха интензивни консултации по този въпрос през последните седмици, и то на всички равнища“, заяви високопоставен дипломат от ЕС в Брюксел, цитиран от „Ройтерс“.

„Трябва да се движим много предпазливо, но истината е, че се нуждаем от точен списък на тези, които не искат да бъдат част от този клуб, и на онези, които просто не могат да са в него. Правейки това упражнение, ще сме много сериозни за критериите, които ще трябва да се покриват за интегрирането и споделянето на нашите икономически политики“, обясни източникът.

„Все още ще се нарича евро, но с по-малко държави“, каза германски правителствен служител.

Целта е да бъдат избегнати бъдещи финансово-икономически сътресения при криза в една от страните, какъвто е понастоящем случаят с Гърция и вероятно с Италия, ако дълговата криза се задълбочи и на Апенините, отбелязва БГНЕС, като припомня, че идеята беше лансирана за пръв път от френския президент Никола Саркози на срещата на лидерите на ЕС на 21 юли, посветена именно на мерките за стабилизирането на Гърция.

През октомври въпросът бе повдигнат и на брюкселската среща на лидерите на ЕС.

В сряда, в една от най-драматичните си речи от началото на кризата в еврозоната, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ситуацията в Европа е станала „неприятна“ и Европейският съюз няма да оцелее, ако не покаже на света, че може да се адаптира към дълговата криза, която в последните седмици драстично се усили и пося съмнения относно бъдещето на европейската валута.

„Една общност, която твърди, че, независимо какво се случва в останалата част от света, тя никога няма да промени основните си правила, просто не може да оцелее. Убедена съм в това," заяви канцлерът.

По думите на Меркел декларирането на добри намерения вече не е достатъчно, а са нужни искрени структурни реформи, които да подлежат на мониторинг.

#Германия #Франция #еврозона #еврозоната #германски канцлер #Ангела Меркел #Никола Саркози #промяна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »