Жан Клод Юнкер под обстрел, мълчи

Жан Клод Юнкер под обстрел, мълчи
Юнкер от времето като министър-председател на Люксембург и ръководител на Еврогрупата.
A A+ A++ A

Хонорари от лобисти, възможни алкохолни проблеми, афера с тайните служби – в Брюксел слуховете за Жан Клод Юнкер се засилват все повече. Кандидатът за шеф на еврокомисията обаче се покри, дори най-върлите му поддръжници са объркани.

Ако може да има поука от американските избори за публични комуникации по време на криза, то тя гласи: бъди открит. Когато излезе аферата на Бил Клинтън с Моника Люински, той се появи, хванат за ръка със съпругата си Хилари, на диван в телевизионно студио. Когато се появиха упреци за радикалните възгледи на кръстника на Барак Обама, кандидатът за президент тогава изнесе дълга реч на тема комплицираното отношение на американците към расизма.

В Европа това послание още не е разбрано. Жан Клод Юнкер, топкандидат на консерваторите за поста председател на Европейската комисия след изборите за ЕП, трябва да преодолее вълна от критики и упреци – последната атака срещу него, подхваната от четири информационни агенции, е, че е получавал пари от лобистки групи като например Федералния съюз на германската отбранителна и охранителна индустрия (Bundesverband der Deutschen Sicherheits- und Verteidigungindustrie). Темата беше подета и от немските Süddeutsche Zeitung, който излезе с критична статия, и от тиражния Bild, който попита: „Колко прибра Юнкер между другото?“

Кандидатът обаче, изглежда, не харесва идеята да стане и да се защити публично. „Жан Клод Юнкер не би желал в момента да дава изявление“, отговори неговият говорител Ади Ричард пред SPIEGEL ONLINE, с молба за разбиране.

Мълчанието на Юнкер поражда негодувание. Зад кулисите той в никакъв случай не бездейства – напротив, бори се с всички сили преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък.

Според коментарите на хора от дипломатическите кръгове все още може нещо да се обърка и заклеването на Юнкер да се провали...

#Жан Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници