Блумбърг: Провалът на КТБ няма да осуети продажбата на евробонове

Блумбърг: Провалът на КТБ няма да осуети продажбата на евробонове
A A+ A++ A

Първата продажба на евробонове от България след 2012 г. изглежда ще устои на най-големия провал на банка в страната от 17 години насам, тъй като ниските нива на дълг успокояват инвеститорите, пише агенция Блумбърг.

На 18 юни финансовото министерство съобщи, че ще проведе среща с притежатели на акции тази седмица, за да продаде облигации за 1,5 милиарда евро (2 милиарда долара).

Миналата седмица Централната банка се съгласи да спаси Корпоративна търговска банка (КТБ), четвъртата по големина в страната, след като тя остана без ликвидни средства.

Проблемите с банката няма да спрат инвеститорите да купуват новите облигации, защото

държавният дълг в България е сред най-ниските спрямо БВП

в 28-членния блок, казва Луц Рьохмейер от LBB Invest (Lbb-invest.de).

"Проблемът в банковия сектор ще намали малко апетита към нови български облигации, но основното търсене ще се запази", допълва експертът. По думите му държавният дълг е толкова нисък, че спасяването на банката няма да промени много кредитните показатели.

България устоя на световната финансова

криза без спасителни заеми, но не успява да съживи икономиката си

Сътресенията в управляващата коалиция на премиера Пламен Орешарски предизвикаха предсрочни избори, които усложняват усилията за стимулиране на растежа.

„Стандард енд Пуърс“ намали кредитния рейтинг на България на 13 юни до ВВВ-, най-ниската инвестиционна оценка.

Най-големият въпрос около провала на КТБ е защо правителството и Централната банка позволиха този проблем да стигне толкова далеч, казва Саймън Киджано-Евънс, директор на отдел "Изследване на бурно развиващите се пазари" в Комерцбанк, Лондон. "Препоръчваме внимателен подход", допълва той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници