Над 660 хил. sms-а са изпратени в кампанията DMS VARNA

Над 660 хил. sms-а са изпратени в кампанията DMS VARNA
Продължават да пристигат помощи от цялата страна за пострадалите от потопа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 662 155 sms-а са изпратени до 18:30 ч. днес в кампанията DMS VARNA. По банков път са постъпили 170 793 лева. Това стана ясно на днешното първо заседание на Обществения съвет за изразходване на средствата.

Изпратените до момента sms-и все още не представляват реални дарения – те ще станат такива, когато всички абонати на съответните мобилни оператори заплатят своите сметки за месец юни.

До момента по предварителна информация се очаква засегнатите семейства да са над 800 в районите на Варна, Добрич и Велико Търново, като само 450 са в Добрич. Събирането на точна информация продължава.

До този момент са изразходвани малко над 28 000 лв.

от банковата сметка на фондация "Помощ за благотворителността в България" и са купени светлоотразителни жилетки за доброволците, работни ръкавици, маски, чували, колички за извозване на боклук, кофи, мотики, гумени ботуши, лопати. Получени и разпределени са и десетки дарения на храна, минерална вода, лекарства и дезинфекционни материали.

Със средствата от дарения ще се купуват на първо време

най-неотложни нужди за доброволци и пострадали, свързани с отводняване, почистване и дезинфекция

Дълготрайните материални активи ще бъдат запазени и дарени на общините за съхранение и използване в други кризисни ситуации.

Определени са координатори от общините и местни неправителствени организации, които ще се включат в работата на обществения съвет. Пострадалите понастоящем подават декларации в общините за оценка на щетите и на тази база ще се определят индивидуални дарения – средства за ремонт, техника, мебели. Ще се търси максимална координация на всички дарения, включително и на тези, които идват от други кампании, за да се осигури максимално справедливо разпределение, реши съвета днес.

За най-нуждаещите се, останали без дом, ще се купят оборудвани фургони

за които ще се обяви открит търг. За даренията в натура ще се търси съдействието на общините за намиране на складови помещения. Ако има нови пострадали райони, кампанията ще се разшири и за тях.

Членове на Обществения съвет за изразходване на средствата са Аделина Радева, Ани Салич, Анна Цолова, Деница Сачева, Доника Ризова, Елица Баракова, Иван Станчов, Катя Лещанска, Крaсимира Величкова, Силвия Великова. Говорител е Деница Сачева.

#Варна #помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници