Критики към Станишев за решението да стане евродепутат

Критики към Станишев за решението да стане евродепутат
Станишев покани партиите в НС на консултации в петък, като основните теми ще бъдат „предсрочните избори, задачите на НС, ролята евентуално на служебен кабинет, начин на номиниране на еврокомисар“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изявлението на председателя на БСП Сергей Станишев, в което съобщава за решението си да се присъедини към Европейския парламент като депутат от „Коалиция за България“, предизвика редица критични коментари от български политолози.

Ето някои от тях:

Антоний Гълъбов: Сергей Станишев бяга, БСП е в пълна паника

„Същественият въпрос не е толкова в личната кариера на Сергей Станишев. Аз смятам, че от нея се интересуват само близките му - същественият въпрос е в това, че очевидно БСП се намира в пълна паника, очевидно партията мандатоносител не е в състояние да прогнозира и да управлява собствените си действия и това се превръща в риск за страната“, посочва Гълъбов.

„Аз се надявам, че заседанието на Изпълнителното бюро ще вземе някакви малко по-смислени и категорични решения, като това би трябвало да означава още до края на днешния ден правителството да подаде оставка“, казва още политологът.

Гълъбов смята, че „това е единственият начин, по който страната ни може да влезе в една оздравителна процедура на подготовка на предсрочни избори и край на това управление.

„Опасявам се, че щетите, които това правителство може да нанесе на страната, ще бъдат преодолявани дълго време“, добавя Антоний Гълъбов.

Стойчо Стойчев: Решението на Станишев е стратегия за оттегляне от ръководството в БСП

„Решението Сергей Станишев да стане евродепутат е очакван ход, защото не се отказа от евродепутатския пост след изборите и малко или много се очакваше това да се случи“, казва Стойчев.

„Това е един вид стратегия за постепенно оттегляне от ръководния пост в БСП, защото не може да бъдеш председател на втората по големина и най-стара партия в България, със сериозни претенции и амбиции да формира управлението в страната и същевременно да бъдеш евродепутат в чужбина. Тези две неща са несъвместими“, коментира той.

„Евродепутатството е добър статус за България и перспектива за следващите 5 години – оазис, където той може да запази политическо достойнство след несъмнената и голяма изборна загуба. Не се знае и на предсрочните избори какви резултати ще постигне БСП, но вероятно ще бъдат лоши“, посочва политологът.

Според Стойчев „никой не очаква БСП да постигне зашеметяващ резултат на предстоящите избори“.

Той смята, че скандалът с Делян Пеевски от миналата година, както и неуспехите на левицата в ключови страни няма да му осигурят кредит на доверие, за да се бори за важен пост в Европарламента.

„Това е просто стратегия, с която да се оттегли от председателството на БСП, като си подсигури някакво нормално оцеляване и политическо бъдеще. За следващите 5 години това му е сигурен мандат“, казва още Стойчо Стоев, според когото за бъдещето на БСП има два варианта.

„В единия ще настъпят някакви консолидационни оздравителни процеси в партията. Дълго време имаше съпротива срещу него. Малко или много той успя да отстрани своите противници. Евентуалното сдаване на поста би могло да доведе до смяна на лидерството и по-добри времена за БСП“, коментира още той.

„Другият вариант е да настъпят някакви боричкания на отделните лобита в рамките на БСП и партията да влезе в по-сериозна криза от тази, в която се намира в момента. При всички положения оставката на Сергей Станишев би донесла добро за БСП. Време е вече да се оттегли“, завършва Стойчев.

Александър Маринов: За пръв път виждам такъв резил

„Всичко сме виждали през последните 25 години, но такова падение на един поне формален ръководител, не бих го нарекъл лидер, аз за пръв път виждам. Такъв резил, такова извъртане, след като той заявяваше друго, това е едно паническо бягство, въпросът е какво следва от това“, смята Маринов.

„Отдавна съм доказал, че това е една личност, която ще срине и ще довърши БСП заедно със своето обкръжение, въпреки че не съм очаквал да стане по такъв позорен начин, защото всичко в политиката и в живота изисква някакво мъжко достойство“, коментира той.

Според Маринов „има няколко неща, които възникват оттук нататък - какво следва за БСП и как партията ще приеме този факт и какво се случва с правителството“. 

„Сергей Станишев си дава оставката от парламента, но не си дава оставката като председател на БСП. Една такава постъпка, дори ако искате и формалното отиване в Брюксел, аз не съм чувал председател на партия да отиде в Брюксел и да остане такъв. Следователно въпросът е какво ще направи БСП. Вярно е, че това на практика означава, че БСП се отървава от Станишев, но начинът, по който това се случва, според мен допълнително ще се стовари като удар върху БСП“, отбелязва политологът.

„Второ, какво се случва с правителството, и тук възниква въпросът – кой говори от името на БСП и какви решения ще бъдат вземани от Народното събрание“, казва още Александър Маринов.

Емил Георгиев: Станишев постави личния си дневен ред пред всичко останало в държавата

„Ходът на Сергей Станишев да стане евродепутат бе очакван - по този начин лидерът на социалистите потвърждава избора си на евродепутат“, казва Георгиев.

„Сергей Станишев постави личния си дневен ред приоритетно пред всичко останало в държавата, логично е да се погрижи за себе си в тази ситуация. Очевидно е, че той се провали напълно като български политик, сега има възможност да се опита да се провали и като европейски политик“, смята той.

„Аз бях сигурен, че след изборните резултати точно това ще се случи”, добавя Емил Георгиев, според когото „можем последователно да проследим вредното влияние на Сергей Станишев в българската политика“.

„Преди една година той имаше исторически шанс да загърби едно управление със съмнителни практики, да даде нов хоризонт за развитие на българската политика, но личните и партийните сметки надделяха в крайна сметка. Затова сме свидетели на една управленска немощ на правителството, което Сергей Станишев конструира“, коментира политологът

Според Георгиев „ставаме свидетели на последователността, която Сергей Станишев проявява в личен план“.

Даниел Смилов: Станишев дължи обяснение на обществото

„Сергей Станишев дължи обяснение на обществото. Нека той да излезе и да обясни точно какви са били мотивите и какво смята да прави“, заяви политологът Даниел Смилов.

„Не е редно лидер на основна партия в България да се държи по такъв начин – веднъж да каже едно, друг път друго и да засилва политическата несигурност, която и бездруго е характеристика на ситуацията в момента“, казва още Смилов. 

Според него това, че председатели на БСП напускат партията и отиват в други политически партии, са естествени процеси на пренаместване в левицата.

„Очевидно БСП ще преживее някакъв вид криза. Доколко АБВ ще се възползва от нея, не мога да се наема да прогнозирам, но ще очакваме размествания по върха на БСП, препозициониране“, добави Смилов.

„Вече част от него започна – Янаки Стоилов и Корнелия Нинова направиха някакви жестове на разграничаване от сегашното ръководство. Това ще бъдат процеси, които ще наблюдаваме в следващите няколко месеца“, посочва Даниел Смилов. 

#БСП #Сергей Станишев #Европейски парламент #депутат #Европейски #председател #правителство #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници