Орешарски си отива, но България остава...!

Орешарски си отива, но България остава...!
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Политическите ни сили притихнаха. Дали това притихване ще е затишие пред буря, или бурята вече отмина с последния Консултативен съвет за национална сигурност, все още не става ясно. Ясно е обаче, че с началото на лятото сякаш настъпи политическа зима. Замръзнаха и изявите на водещите политици. Дали бедствието в Добрич и „Аспарухово“ измести актуалните политически теми – вероятно.

Днес, когато трябваше да започнат политически консултации за оставката на кабинета „Орешарски“, съставяне на ново, служебно правителство и определяне на точна дата за изборите, политиците никакви ги няма. Дори сутрешните блокове по телевизиите излязоха предимно с участници експерти, журналисти и репортажи „от мястото на събитието“. Появи се само един вътрешен министър Цветлин Йовчев, който оттук-оттам каза по нещо, но големите решения се вземат от водещите политици, тези, които ръководят партиите.

Не е ясно кога правителството ще подаде оставка. Ясно е, че ще я подава, поне така се разбраха политиците и експертите на КСНС при президента, но не е ясно кога. В същото време и БСП, и ДПС се обявиха за нови избори и ново управление, но не подкрепиха последния вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. Това или е откровена политическа олигофрения, или отново има някакви сметки, тънки като струните на нервите ни, които вероятно ще формират бъдещото управление на страната – сметките, не нервите ни...!

Докато ГЕРБ подкрепяха изцяло срутването на това управление, сега изведнъж дадоха заден без мигач и се потулиха, сякаш се снишиха, за да отмине бурята. Само че бурята няма да отмине, защото все някой трябва все пак да управлява тази държава. Дали това ще е ГЕРБ, БСП и ДПС, „новият политик“ или някой роден Бепе Грило, който отново ще ни свири на китара, за да ни омайва, докато ограбва онова, което въобще е останало, това ще се реши на избори.

За това обаче е необходимо политическите сили и големите ни политици да се консултират един с друг, за да се разберат кога да има избори. А изборите зависят от оставката на кабинета „Орешарски“, който уж ще си я подава, ама май ще е „друг път“..!

Неяснотата в държавата доведе и до ескалиране на напрежението по почти всички налични фронтове – драмата с КТБ, битово-наивистичните крамоли между Пеевски и Василев, че накрая ни заля и потоп. И все пак, според Димитър Дъбов от БСП, консултации ще има през тази седмица. Добре, но консултации се правят с няколко участници, а не сам със себе си! Дано разумът, политическият разум надделее, защото Орешарски си отива, но България остава, а в нея – и ние..!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници