КТБ отваря врати на 21 юли, след помощ от БНБ и правителството

КТБ отваря врати на 21 юли, след помощ от БНБ и правителството
“Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор”, посочва БНБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската народна банка, която по-рано през седмицата пое контрола над Корпоративна търговска банка, съобщи, че КТБ и дъщерното й дружество ще подновят работа на 21 юли.

„Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година. Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа“, гласи съобщението на БНБ.

Правителството и Националната банка ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа, за да бъдат изпълнени задълженията на КТБ към нейните клиенти.

“Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор”, посочва БНБ.

По-рано през седмицата Управителният съвет на БНБ постави “Креди Агрикол България” ЕАД под специален надзор за три месеца и назначи за квестори Станислав Лютов и Елена Костадинчев, отстранявайки от длъжност членовете на Управителния и на Надзорния съвет на дружеството.

Квесторите ще направят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни.

БНБ ще отпише капитала на акционерите на банковата група и ще отнеме техните права в съответствие с предвидените от закона процедури.

“С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете”, съобщават от БНБ.

#Българска народна банка #Корпоративна търговска банка АД #Креди Агрикол #БНБ #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници