Предупреждение: Реките ще продължат да преливат!

Предупреждение: Реките ще продължат да преливат!
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През следващите денонощия, на база на метеорологичната обстановка, водните нива ще се повишат в цялата страна, алармират от МОСВ.

През изминалото денонощие в по-голямата част от страната речните нива се повишиха в резултат на интензивните валежи. Значително са увеличени водните количества в реките Факийска и Ропотамо.

През това денонощие водните нива ще се повишат в цялата страна

като по-сериозни ще бъдат на реките от Дунавския водосбор и Черноморския басейн.

Вследствие на прогнозираните интензивни валежи се очаква рязко и значително да се увеличат водните количества в поречията на Янтра, Русенски Лом, Камчия и южните черноморски реки (Резовска, Велека, Ропотамо и др.).

Съществува възможност за локални, поройни наводнения в тези райони.
 
Междувременно поройните дъждове през последните дни засегнаха и северозападната част на Турция. Нивото на река Тунджа, която преминава през Одрин, се е покачило и има опасност от преливане.

Нивото на реката за два дни се е покачило 4 пъти

Преди два дни тя е течала с 43 кубични метра в секунда, а при последното измерване -  със 154 кубични метра в секунда. Съществува опасност от допълнително увеличение на нивото на реката.

Властите в Одрин предупреждават, че Тунджа всеки момент може да прелее. Предупредени са екипите на службата за природни бедствия и кризисни ситуации, както и полицията.

Движението през моста Фатих вероятно ще бъде спряно и пренасочено през моста Кануни.

Градоначалникът на Одрин Реджеп Гуркан заяви, че нивото на Тунджа се следи непрекъснато. „В момента реката тече с пълна сила. В България нивото е започнало да спада. Предполагаме, че утре следобед и при нас ще започне да спада. Взели сме всички мерки срещу евентуално преливане. За река Марица няма опасност от преливане“, подчерта кметът.

В Дряново е обявено бедствено положение

Наводнени са два стадиона, къщи, хотели. Свикан е кризисен щаб, обяви кметът на града д-р Иван Николов. Всички реагираха адекватно. Около 2:30 ч. през нощта почти всички частни имоти в Дряново са били отводнени.

Най-големи са пораженията в село Царева ливада. Там е отнесена настилката от пътя и той е частично непроходим.

Екипи на регионалното звено на ПБЗН обикалят и отстраняват нередностите, започва кампания по възстановяване на щетите от природното бедствие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници