Кметът на Варна: Цинично е да влизам в политически диалог сега

Кметът на Варна: Цинично е да влизам в политически диалог сега
Портних не пожела да влиза в политически диалог с Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Когато виждате лицата на хората, които са загинали, няма как да влизаме в такъв политически диалог. Това е цинизъм. На г-н Орешарски започнах да му звъня още към 20.00 часа, успяхме да се чуем няколко часа по-късно. Цинично е.“

Така кметът на Варна Иван Портних отговори на обвиненията за политиканстване от страна на министър-председателя Пламен Орешарски.

„Искрено се надявам това, което в тъмницата вчера видяхме, да не се повтаря“, допълни той. „Надявам се да няма повече жертви, в момента вече екипите и на Гражданска защита, и на пожарната са на място, но вчера през нощта това го нямаше.“

На въпрос дали е ясна вече причината за бедствието, кметът отговори: „Това е бедствие, срещу природата никой нищо не може да направи. Най-вероятно има и субективни причини, говори се за сечта на Джанавара.

Най-вероятно има и момент на нерегламентирано строителство в квартала. Възложена е в момента проверка на всички сгради, но истината е, че в последните 20 дни вали всеки ден. Вероятно и почвата се е напоила и след този обилен валеж е настъпило това бедствено събитие“.

Иван Портних допълни, че преди няколко дни във Варна за два часа са паднали 53 литра на квадратен метър, което е над месечната норма на валежите.

„Виждате, че тече вода и в момента там, тези постройки, които хипотетично са незаконни, тях ги няма, но водата продължава да тече. В случая очевидно има бедствие. Лошото в цялата история беше, че се оказахме абсолютно неподготвени и като държава. Мобилизираха се и Червеният кръст с доброволци, стотици варненци дойдоха и показаха желание да помогнат. Светлинка нямаше. Това като държавна функция – гражданска защита, пожарна. Светлинка нямаше там. От калта вадихме хора до последния момент цяла нощ“, коментира кметът.

Той допълни, че улицата в момента е една река от вода, която продължава да тече. „Измете постройки и всичко, което беше на пътя.“

Припомняме, че понеделник е обявен за ден на траур за загиналите вече 10 жертви от наводненията във Варна. Положението остава бедствено. 

#Иван Портних #Пламен Орешарски #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници