Евакуация след пороя във Велико Търново, в Килифарево – стотици удавени животни

Евакуация след пороя във Велико Търново, в Килифарево – стотици удавени животни
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Освен във Варна и Добрич, където стихията взе човешки жертви, положението е критично и в други точки на страната. Река Янтра преля във Велико Търново, което доведе до евакуацията на десетки хора.

Нивото се е покачило през нощта до 10 метра, при критични малко над 8 м.

Повечето хора са предпочели да отидат при близки и приятели, някои от тях са останали по домовете си, страхувайки се за покъщнината си. В момента нивото на Янтра е спаднало вече с близо 3 метра.

Токът е спрян в няколко квартала превантивно. Щетите са големи. Застрашена е църквата „Св. 40 мъченици“, паметник на културата, която е точно до реката. Целият вход на храма е залят.



Отчайващо е положението  в Килифарево

където има стотици удавени животни, съборени къщи, отнесени коли и разбит асфалт след снощните порои и придошлите води на река Белица.

Трупове на животни се валят в калта, а стопаните им плачат и търсят животните, които евентуално са се спасили на по-високите места. Електричеството в града е спряно от снощи, а щетите са за милиони левове.

От сутринта отново вали дъжд, а земята е толкова пропита, че всяка капка тръгва по склоновете и се образува голям водосбор в реката, която към момента се е отдръпнала, но нивото й остава доста високо, пише БГНЕС.

Десетки хора са евакуирани от къщите си в Килифарево

Високата приливна вълна е дошла от реките, идващи от Стара планина, но се очаква водите да се влеят в Янтра, което може да застраши живеещите в крайречните зони на Велико Търново.

Във всички критични точки са разположени екипи с представители на Гражданска защита, противопожарната служба, военни отряди и доброволчески формирования.

Около полунощ заради критично високите нива на р. Янтра са евакуирани жители на крайбрежните квартали на Велико Търново, с. Първомайци и Долна Оряховица, съобщи БНР.



От пороя е отнесен дървеният мост на р. Белица до Килифаревския манастир.

В Дебелец сериозно са пострадали обекти от промишлената зона на града. Най-големи са щетите, нанесени в дворовете на хората и унищожената селскостопанска продукция. Има отнесени автомобили.

Източва се поетапно язовир Йовковци, около 50 куб. метра на секунда.

Във всички пострадали от дъждовете райони е възстановено електрозахранването.

Създава се организация за почистването на пътищата и мостовете. Затворен за движение остава Проходът на Републиката и южният пътен възел край Велико Търново.

#Варна #Добрич #Килифарево #Велико Търново #потоп #дъжд #стихия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници