Водният ад във Варна продължава – десет жертви, включително две деца (обобщение)

Водният ад във Варна продължава – десет жертви, включително две деца (обобщение)
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Кошмарното водно бедствие във Варна продължава. До момента има потвърдени девет жертви в града, включително две деца. Тази сутрин е открит още един труп.

На 23 юни е обявен ден на национален траур. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина, съобщиха от правителствената пресслужба.

Вижте видеокадри от Варна във фейсбук страницата на НовинитеБГ.

Открита е банкова сметка в помощ на пострадалите

БЧК вече предоставя на пострадалите във Варна питейна вода, подкрепителни напитки, храна и артикули от първа необходимост от бедствения си резерв. Бедствените складове са отворени и има готовност на нуждаещите се да се предоставят одеяла, походни легла, спално бельо, възглавници и други материали от първа необходимост.

БЧК откри специална банкова сметка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД  BG64UNCR76301078660913 UNCRBGSF (За пострадалите от наводненията в страната).

Активиран е краткият номер 1466 към всички мобилни оператори

за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев.

Под ръководството на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна, екип от разследващи полицаи при ОДМВР-Варна е започнал досъдебно производство за установяване причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на 9 лица по време на природното бедствие в кв. „Аспарухово“.

Това съобщи говорителят на ВОП прокурор Радослав Лазаров. Работната правна квалификация на разследването е с оглед на престъпление по чл. 123 от НК.

Действията по разследването са започнали незабавно след известяването на трагедията

Към момента те продължават с повторен оглед на местопроизшествието и назначената съдебно медицинска аутопсия на пострадалите лица.

Разказите на жителите на квартал „Аспарухово“ могат да бъдат обобщени така: Такъв кошмар не сме преживявали. За да се спасят от водната стихия, много от тях са потърсили помощ на горните етажи на своите домове или дори са се покатерили на покривите на своите гаражи и къщи.

Една жена заяви за БГНЕС, че даже не е успяла да разбере, откъде е дошла водата, тъй като

вълната била висока над метър

На много места пътищата почти липсват и са пропаднали. Асфалтът е грозна гледка, той е напълно унищожен. Комуникациите са нарушени, почти няма връзка с интернет в района.



Ситуацията продължава да е тежка. Постепенно започва да се нормализира, но все още има риск във Варна. За момента няма основание да търсим помощ от европейските фондове, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

„Изпратени са абсолютно всички сили, които са на Гражданска защита и на пожарната. Незабавно са изпратени и допълнителни сили от Бургас, Добрич и от Шумен. Целият състав на полицията е изпратен на място. Задействан е кризисният план при областния управител и от там нататък се действа спрямо него“, каза Йовчев.

Той подчерта, че още

от първия момент държавата е започнала да действа и че се очаква втора вълна

„Създадена е организация и е задействана системата за ранно предупреждение“, добави Йовчев и каза, че се предприемат всички необходими действия, за да бъде овладяна ситуацията.

На мястото на инцидента е и министър-председателят Пламен Орешарски. „Съболезнования на близките. За съжаление това е огромна трагедия. Колегите са работили цяла нощ практически. Ще видим какво можем да подпомогнем сега и какво не е направено“, каза Орешарски.



Той обеща, че ще се отпуснат помощи, но първо трябва да се види какви са щетите и с какво още може да се помогне.

„Изрично ми казаха, че тук няма язовири, няма някакви извънредни обстоятелства, каквито в Сърбия и Чехия. Дъжд“, каза още Орешарски.

Разпоредил съм цялостно обследване

ще се вземат мерки така, че да не се получават такъв тип стеснявания на участъци, виждате как понякога времето прави „неприятни шеги“, заяви премиерът Пламен Орешарски, който заедно с вътрешния министър Цветлин Йовчев и военния – Ангел Найденов, дадоха брифинг.



Не сме влизали в детайли по разследване на действията. Военноморските сили и службите на МВР действат, добави премиерът. Въпреки суматохата няма нито едно престъпление за тази нощ, което е благодарение на патрулите, които са били на мястото. Да направим внимателен анализ и да не се прибързва с изводите. Проблемът е общ, няма достатъчно средства за редовно и щателно почистване на речни корита, на това също ще обърнем внимание, каза още той.

„Мисля, че е очевидно, че

не е имало добра координация в действията

защото още снощи бяха направени опити за добро взаимодействие, каза вътрешният министър. Имаше представител на общината, който полагаше усилия за добра координация, но такава нямаше снощи. От всичко, което е предприето, от първия момент, в който е подаден сигналът на тел. 112, са предприети всички действия“.



В първите минути са изпратени 9 екипа, след това още 5 екипа. Имало е и доброволци, които са били ангажирани, щабът е започнал работа малко след 20:00 ч., съобщи Йовчев.

„Още от първия момент всичко, което трябва да бъде направено, е направено“, категоричен е той. „Имаме евакуирани хора в страната. Продължава да работи щабът, БЧК и социалните служби минават по къщите на хората, за да помагат, включително и с психолози“, уточни вътрешният министър.

Екоминистърът Станислав Анастасов допълни, че всички инспекции работят на 24-часов режим.

В момента багери се опитват да отпушат улиците, които са затлачени и задръстени с кал, клони и боклуци.

В 10:00 ч. във Варна започват да се събират помощи за пострадалите хора.







#Варна #потоп #бедствие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници