Порои и градушки опустошават цели райони

Порои и градушки опустошават цели райони
Гръмотевични бури, градушки, ураганни ветрове опустошават цели райони в страната. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Гръмотевични бури, градушки, ураганни ветрове, наводнения, смерч вилняха в страната цяло денонощие.
Най-тежко е положението в селата Чавдар, Мирково, Църквище, Карлиево в Средногорието. Отнесени са покриви на къщи, в село Челопеч има наводнени мазета, а Църквище и Карлиево са буквално "обрулени". Община Чавдар е най-тежко засегната. Там е обявено бедствено положение, няма и ток.

Електрозахранването е спряло вчера около 17 часа, когато заради бурята са били съборени стълбове с високо напрежение. В Златица, Пирдоп и община Чавдар има 100 сгради, които са повредени от дъжда.

Жителите вече търсят помощ и се правят описи на щетите. "С каквото можем, общината, а ще настояваме и пред държавата, да им помогне. Щетите към момента се оценяват приблизително на 2,5 милиона лева", заяви кметът.

За тези хора, с изцяло разрушени покриви, кметът каза, че ще се мъчат да им помогнат.
В Пирдоп също има разцепени на две дървета и паднали електрически стълбове. Натрупаните ледени топчета по пътищата са повече от педя. Освен в Чавдар е обявено бедствено положение и в Мирково, и частично бедствено положение в Златица.

Пороен дъжд, придружен със силен вятър, удари няколко села на северните склонове на Средна гора - най-тежко пострада село Климент, има сериозни щети и в селата Дъбене, Войнягово и Каравелово.

На 170 сигнала са реагирали екипите на пожарната в страната във връзка с тежката обстановка след дъжда и бурите в четвъртък. 153 от сигналите са за спасителни дейности. От служба "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че след проливния дъжд в София има подадени два сигнала за паднали дървета в града.

В област Бургас са подадени 30 сигнала за наводнения, най-вече в къмпингите "Смокиня", "Каваци" и "Градина".

47 са сигналите в област Ямбол, 35 от тях са за наводнения в жилищни сгради. За момента най-тежко остава положението в село Смирненски в област Монтана. Там има евакуирани четирима души, които са настанени в кметството и три частично разрушени постройки. На мястото работят общо девет екипа на пожарната. Контактната мрежа на тролеите във Варна е поразена от гръм. На мястото на аварията има екипи, които я отстраняват.

 

#ветрове #дъжд #наводнения #Дъбене #Войнягово #Каравелово #Златица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници