ЕС легитимира сирийската опозиция

ЕС легитимира сирийската опозиция
Сирийският национален съвет вече е легитимен орган на сирийския народ според ЕС. Снимка: cbsnews.com
A A+ A++ A

Лидерите на Европейския съюз признаха опозиционния Сирийски национален съвет (СНС) за „легитимен представител“ на сирийците на среща в Брюксел.

Участниците в разговорите призоваха президента Башар Асад да предаде властта, за да даде път на демократизацията на страната, предаде РИА „Новости“, цитирана от БГНЕС.

„Европейският съюз подкрепя сирийската опозиция в борбата й за свобода, достойнство и демокрация; признава Сирийския национален съвет за легитимен представител на сирийците и призовава всички членове на сирийската опозиция да се обединят в мирната си борба за нова Сирия, където всички граждани ще имат равни права“, се казва в документ от срещата от петък.

Конференцията „Приятели на Сирия“ в Тунис, в която участваха над 50 държави, преди седмица призна СНС за „легитимен представител на сирийците, който търси демократични реформи по мирен път“.

Бунтовниците пък поискаха от „Приятели на Сирия“ подкрепа на всички видове съпротива срещу президента Башар Асад чрез военни съветници, обучение и осигуряване на оръжия.

Докато западните лидери са единни в позицията си срещу режима на Асад, все още нито една държава не е предоставила военна помощ. Западът е раздвоен по въпроса заради опасения, че това само ще влоши ситуацията в размирната страна.

#Европейски съюз #ЕС #Сирийски национален съвет #СНС #Сирия #Башар Асад #Приятели на Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници