Европейката работи по-евтино от европееца

Европейката работи по-евтино от европееца
Разликата в заплащането произлиза от съвместяването на личния и професионалния живот на дамите. Снимка: cdn.sheknows.com
A A+ A++ A

Жените в Европейския съюз все още печелят средно с 16,4% по-малко от мъжете, а България е сред страните, в които разликата се увеличава, обяви Европейската комисия по случай Европейския ден на равното заплащане.

Посочените данни са от 2010 г. и потвърждават тенденцията към леко понижение през последните години, когато тези проценти са били около 17 или по-високи, предава БГНЕС. Процентите варират от около 2 в Полша до над 27% в Естония.

„Принципът на равното заплащане за еднакъв труд е залегнал в договорите на ЕС от 1957 г. насам. Крайно време е той да бъде прилаган на практика навсякъде“, заяви Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието и заместник-председател на Комисията.

Тя обясни още, че Европейският ден на равното заплащане ни припомня дните и часовете, през които жените работят „безплатно“. Общата инициатива бележи броя на допълнителните дни, през които жените трябва да работят, за да се изравнят доходите им с тези на мъжете.

Това е вторият Ден на равното заплащане, след като Европейската комисия го отбеляза за пръв път на 5 март миналата година. Този път той предшества Международния ден на жената — 8 март, като акцентът се поставя по-специално на работодателите.

Разликата в заплащането на мъжете и жените е трайно висока и отразява проблема със съвместяването на професионалния и личния живот: много жени вземат родителски отпуск и работят на непълно работно време.

Въпреки общата леко положителната тенденция, има държави членки, в които разликата в заплащането на мъжете и жените се увеличава, като например България, Франция, Латвия, Унгария, Португалия и Румъния.

#Европейска комисия #работодатели #доходи #мъже #жени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници