Топ 10 най-посещавани музеи за 2013

Топ 10 най-посещавани музеи за 2013
Безспорно Лувърът е най-посещаваният музей за 2013 година. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Музеите са в задължителния маршрут на забележителностите, които всеки турист трябва да посети. С времето те са се превърнали не само в храм на изкуството и постиженията на човечеството, но и в доходоносен бизнес.
Ето кои са най-посещаваните музеи по света за 2013 година, според данните в световния доклад за посещаемост на музеите на AECOM/TEA, който се публикува всяка година на база на броя на продадените билети в топ музеите.

1. Лувърът - Париж, Франция

Снимка: impressivemagazine.com

Жена с мистериозна усмивка е една от най-магнетичните експонати в най-популярния музей на света. Ако не се сещате за нея, то ето и друг жокер - многовековният музей обнови визията си със стъклена пирамида през 1989 година. Съвсем не е изненада, че Лувърът в Париж е най-посещаваният музей с 9,3 милиона посетители през 2013 година.
Лувърът е един от най-старите музеи с богата история, а в него са събрани художествени и исторически реликви от цял свят. Той може да бъде наречен универсален, тъй като колекциите му покриват огромни географски и времеви пространства - от Западна Европа до Иран, Персия, Египет и Близкия изток; от античността до наши дни.
Най-известните експонати в Лувъра са изсечените върху каменна колона закони на вавилонския владетел Хамурапи, статуята на Венера Милоска, статуята на богинята Нике от остров Самотраки, както и разбира се картините на Леонардо да Винчи и Рембранд .

2. Националният природонаучен музей във Вашингтон (музей Смитсониън), САЩ

Снимка: www.flickr.com

Американците знаят как да правят шоу, а още по-добре знаят как да направят увлекателна еволюцията на човека, животните и растенията от времето преди динозаврите. Природонаучният музей във Вашингтон е вторият най-посещаван музей в света, с 8 милиона посетители през 2013 година. Там се пазят вкаменелости от динозаври и общо 126 милиона експоната.

3. Националният музей на изкуствата в Пекин, Китай

Снимка: www.beijingholiday.com

Третият най-посещаван музей за 2013 година е Националният музей в Пекин, със своите близо 7,5 милиона души, минали през вратите му. Това означава скок от близо 40% от присъствието в сравнение с 2012 година. Той се намира на прочутия площад Тиенанмън (в превод - "Вратата на небесното спокойствие") в Пекин, който, както музеят, е един от най-големите в света и може да побере впечатляващите 1 млн. души. Музеят датира от 2003г., когато се обединяват Музея на китайската революция и Музея на китайската история, които преди това са споделяли една сграда.
Сградата на музея е построена през 1959г. в чест на 10-годишното управление на комунистическата власт, но през 2011 година е реновирана за 379 милиона долара. Музеят има два допълнителни подземни етажа, като изложбените зали са 48.

4. Музей за авиация и космонавтика във Вашингтон (Смитсониън), САЩ

 

Снимка: globetravelblog.com

Музеят за авиация и космонавтика, отново част от Смитсониън в американската столица, се радва на почти 7 милиона посетители през миналата година. Тук са изложени първият самолет, извършил трансатлантически полет, първият самолет, който е достигнал скоростта на звука и първият частен космически кораб. В момента чрез специална технология, потребителите могат да разгледат всички експонати от всеки един ъгъл. Тук е и най-голямата колекция в света от самолети, включително този от 1903 година на братята Райт, както и симулатори, които са любими на децата.

5. Британски музей в Лондон, Великобритания

Снимка: tripwow.tripadvisor.com


Британският музей може да се похвали с ръст от 20% на посетителите през миналата година със своите близо 6,7 милиона души. Близо толкова - 7 милиона експоната са изложени напълно безплатно в най-известния британски музей. Той е един от най-старите, най-богатите и най-големите музеи в света, което го прави една от предпочитаните туристически дестинации, за всеки посетител на Лондон.
Музеят разполага с 94 зали в които са изложени безценни колекции от цял свят. Мумии и саркофази на фараони, знаменитата Книга на Мъртвите, антични римски ювелирни и стъклени изделия, доспехи, шедьоври на антична Гърция и далечният изток са само нищожна част от тази световна съкровищница.

6. Музеят на изкуствата „Метрополитън“ в Ню Йорк, САЩ

Снимка: en.wikipedia.org

Един от най-големите музеи в света е бил посетен от 6,3 милиона души през 2013 година, което е сравнително малко, като се има предвид че със своя мащаб представлява най-голямата институция в САЩ за представяне и изследване на всички видове изкуства.
Музеят е комплекс от множество художествени галери, музей на музикалните инструменти,галерия за професионална фотография и библиотека за научни изследвания. В него има постоянна колекция , която включва над 2 милиона произведения на изкуството, разделени в 19 различни корпуса в музея.
Главната сграда, която е известна като “The Met” е една от най-големите художествени галерии в света. Експонатите в тази колекция включват произведения на изкуството на различни народи и култури, от различни епохи и от различни сфери на изкуството.

7. Национална галерия в Лондон, Великобритания

Снимка: en.wikipedia.org

Галерията също отбелязва скок в посещаемостта си през миналата година. От около 5,2 милиона през 2012, миналата година тази туристическа забележителност е привлякла 6 милиона души. Залите с площ на 6 футболни игрища приютяват колекция от над 2300 картини, рисувани между средата на 13-и век и 1900 г. от титани като Ботичели, Дюрер, Леонардо, Микеланджело, Рафаел, Тициан, Веронезе, Караваджо, Рубенс, Ван Дайк, Веласкес, Рембранд, Вермер, Каналето, Гоя, Дега, Сезан, Моне, Ван Гог (включително прочутите му „Слънчогледи“), Реноар. Освен това могат да се разгледат абсолютно безплатно.

8. Ватикански музеи

Снимка: imma1001places.blogspot.com


Музеите във Ватикана набират популярност, защото през миналата година са били посетени от близо 5,5 милиона души, което е скок в посещаемостта в 8%.
Основаните през 16-ти век музеи са изключително културно и историческо богатство, собственост само на 80 души, наброява 11 музея с 5 галерии и 1400 зали. Сикстинската капела и Стаите на Рафаело са задължителните спирки при обиколката на Ватиканските музеи.

9. Природонаучен музей в Лондон, Великобритания

Снимка: blogs.fco.gov.uk

Природонаучният музей в Лондон води сред шестте най-посещавани лондонски музеи през миналата година. Със своите 5,3 милиона посетители, музеят бележи ръст с повече от 6%. И има защо.
В него са събрани над 70 милиона екземпляра от всички краища на света, включващи растения, животни, вкаменелости, скали, насекоми. Най-впечатляваща безспорно е залата, отделена на динозаврите, където има представен макет на огромен Тиранозавър Рекс, както и вкаменелост с кожата на вида Едмонтозавър.  Има зала с модел на син кит и около него са разположени различни видове животни, като по този начин може да се види големината на кита спрямо другите животни.

10. Американски природонаучен музей в Ню Йорк

Снимка: theclassytraveler.com


Година след година, природонаучният музей в Голямата ябълка набира все повече посетители. През миналата година са отчетени 5 милиона, но през тази със сигурност ще са повече. Музеят е създаден през 1869 г. от няколко души, един от които е бащата на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт.
Статуя на президента Рузвелт посреща посетителите, когато преминават през главния вход, а оттам през двайсет и пет междинни сгради, отворени за голямо проучване и възможности за обучение. И с повече от 32 милиона екземпляра в колекцията, макар и много от тях са действително на склад, няма възможност за скука из залите. А филмът „Нощ в музея“ с Бен Стилър е допълнителна реклама на атракциона. 

По материала работи Веселина Стефанова

#музей #Лувър #Лондон #Ню Йорк #Париж #Вашингтон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници