Приложение за смартфон докарва ... венерически болести

Приложение за смартфон докарва ... венерически болести
A A+ A++ A

Използването на приложения за смартфони за търсене на сексуални партньори сред хомосексуалистите е свързано с увеличен риск от полово предавани болести, предупреждават американски изследователи, цитирани от Би Би Си.

Изводът е направен след изследване в Калифорния сред 7184 гейове и лесбийки . Всички те са се появили за лечение на полово предавани болести в Лос Анджелис.

Според резултатите

рискът от гонорея и хламидиоза е много по-висок

при мъжете, използвали приложенията на "Епъл". Става въпрос за влиянието на приложения като Grindr и Scruff, които позволяват да се определи местоположението на смартфона, с цел да се намери партньор за секс. Рискът от СПИН сред всички изследвани групи също е бил приблизително еднакъв.

На сайта на Grindr се казва, че той се използва от повече от 5 милиона души от 192 страни. Пободни са показателите и за другото приложение.

Технологии и секс

Както е отбелязано в доклада с резултатите, развитието на технологиите, които помагат за намиране на анонимни сексуални партньори, водят до създаването на общности, в които участниците са по-изложени на риск от венерически болести.

"Такава ситуация наблюдаваме в нашите клиники сред гейовете, но и сред хетеросексуалните", каза консултантът д-р Стив Тейлър.

По думите му, без съмнение,

технологията дава възможност за по-бързо редуване на партньори

което създава идеална среда за разпространението на СПИН и други полово предавани болести.

Представител на неправителствената организация Terrence Higgins Trust твърди, че при гейовете сега има много повече възможности за намиране на партньори, отколкото преди години.

"Част от проблема е, че комуникацията в рамките на приложенията може да бъде много кратка и

двете страни могат лесно да заобиколят такъв важен въпрос като безопасния секс

каза експертът.

Според него най-добрата защита срещу заболяването са презервативите.

Представители на Grindr, от своя страна, заявяват пред Би Би Си, че се застъпват единствено за безопасен секс и насърчават своите потребители да се изследват за ХИВ. В Grindr твърдят още, че работят с различни организации, за да се повиши осведомеността за безопасния секс.

#приложение #телефон #здраве #СПИН #смартфон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници