Атака на ислямисти в Кения уби 48 души

Атака на ислямисти в Кения уби 48 души
Жителите на Мпекетони скърбят за убитите от атаката на ислямисти в неделя. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малко 48 души са убити при въоръжено нападение на ислямисти в хотели и полиция в популярен курортен град в Кения.

Свидетели в Мпекетони споделят, че стрелбата продължила няколко часа и видели да се подпалват сгради. Градчето е близо да остров Ламу, който е известен туристически курорт. Нападението било извършено, докато местни жители гледали световното първенство по футбол в баровете на двата хотела.

Местните жители казаха пред Би Би Си, че нападателите са задигнали миниван и са го използвали за стрелба по различни локации из града.

Други свидетели споделят, че стрелците били с маскирани лица и хвърляли експлозиви в местното полицейско управление преди да влязат и да откраднат оръжия.

Не е ясно кои са били стрелците, но говорителят на кенийската армия Еманиел Чирчир заяви, че "атентаторите най-вероятно са от Ал-Шабаб". Той добави, че е осигурено въздушно наблюдение над региона, за да се подпомогне охранителната акция.

Кения е под напрежение напоследък заради сомалийската групировка Ал-Шабаб, за която има информация, че планира още терористични атаки.

Журналист от Момбаса споделя пред Би Би Си, че жителите са видели трупове по пътищата на градчето. Той добавя още, че Мпекетони има предимно християнско население.

Местността около остров Ламу е популярна туристическа дестинация с древна архитектура, която е в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Властите в САЩ и Великобритания предупредиха гражданите си да стоят далеч от кенийското крайбрежие.

Нападението в неделя идва дни, след като Великобритания затвори консулството си в близост до пристанището на Момбаса, предупредена за високата терористична опасност там.

 

#Кения #Мпекетони #Ал-Шабаб #Момбаса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници