Плевнелиев: Натискът няма да вкара България в Шенген

Плевнелиев: Натискът няма да вкара България в Шенген
„Не можем да поставяме ултиматуми на други държави – това не е европейско", смята държавният глава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще покаже търпение и отговорност по казуса Шенген, тъй като натискът и противопоставянето срещу друга държава не са добра рецепта, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„България разбира, че натискът и чистото противопоставяне на една държава срещу друга държава в Европа не са добра рецепта и не са адекватни за ситуацията, в която Европа се намира“, посочи той пред журналисти, цитиран от „Фокус“.

По думите му Европа сега има нужда от солидарност и от обединение в тежката криза, която поставя под съмнение важни европейски приоритети.

„Затова България ще бъде този умен, солидарен, търпелив член, който обаче ще преследва своя интерес до край“, каза още президентът.

„Не можем да поставяме ултиматуми на други държави – това не е европейско. Не можем да спираме пътя на Сърбия. За нас е стратегически важно Сърбия да получи статута и да бъде стартиран процесът на интеграция на Сърбия, и ние ще ги подкрепяме за това. Не е допустимо да се поставят условия – казусите са различни“, категоричен беше държавният глава.

#Росен Плевнелиев #президент #Шенген #Европа #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници