Борисов: Шенген да спи спокойно, пазим го добре

Борисов: Шенген да спи спокойно, пазим го добре
„Ако предстоящият през юли доклад е подобен, не виждам пречки пред него да се разберем по тази тема”, каза Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейците могат да спят спокойно, тъй като шенгенските граници се пазят по най-добрия начин, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

България е изпълнила действащите сега критерии и тази тема за мен е затворена, посочи той пред български журналисти в Брюксел, предават БТА и Дарик.

Въпреки масирания европейски натиск Холандия остана непреклонна, че София и Букурещ не са направили достатъчно срещу престъпността и корупцията и че няма да даде подкрепа за Шенген преди юлския доклад на Еврокомисията.

Така беше решено въпросът да бъде обсъден отново на първото след него заседание на вътрешните министри през септември.

„Напомних, че България и Румъния пазят в пъти по-добре границите на ЕС, отколкото държави, които сега са в Шенген, че имаме най-модерната техника, най-доброто оборудване, милиарди сме вложили в тази посока“, добави той в петък сутринта по повод приключилата след полунощ първа част от двудневното заседание на Европейския съвет.

Премиерът съобщи, че министър-председателят на Холандия Марк Рюте е поставил оценка „Отличен“ (6-) на последния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка, публикуван от Европейската комисия по-рано този месец.

„Ако предстоящият през юли доклад е подобен, не виждам пречки пред него да се разберем по тази тема“, добави Борисов.

„Работим много активно, надявам се с приемането на закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, тази тема да я затворим“, каза още премиерът.

По повод подписания Договор за стабилност, координация и управление на икономическия и паричния съюз премиерът отбеляза, че към днешните решения България отново внася политическа декларация, че след влизането ни в еврозоната евентуално ще се присъединим към точка 4 (икономическа координация и управление), съгласно волята на Народното събрание.

#Бойко Борисов #премиер #Брюксел #Шенген #България #Холандия #София #Букурещ #Еврокомисия #Румъния #ЕС #Европейския съвет #Марк Рюте #министър-председател #Европейската комисия #Договор за стабилност #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"