Преизбраха Ромпой за втори мандат начело на Европейския съвет

Преизбраха Ромпой за втори мандат начело на Европейския съвет
Европейският съвет е най-висшият орган за вземане на решения в ЕС и се състои от държавните ръководители на страните – членки на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на Европейския съюз преназначиха Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет за втори 30-месечен мандат.

Ван Ромпой обяви, че е бил назначен и за председател на еврозоната, предаде АФП, цитирана от „Медиапул“.

„Удоволствие е да приема втори мандат. Това е привилегия – да служиш на Европа в такива решителни времена; също така е голяма отговорност“, заяви Ромпой.

Според дипломатическите източници, които „Юрополитикс“ цитира миналата седмица, Ван Ромпой е „преизбран“ от лидерите на 27-те страни – членки на ЕС, тъй като няма алтернативни кандидати, както и желание от страна на някоя от членките да се противопостави на избора му.

Херман ван Ромпой е белгийски политик от Християндемократическата и фламандска партия. Той е министър-председател на Белгия от декември 2008 до ноември 2009 година.

На 19 ноември 2009 година е избран за председател на Европейския съвет след приемането на Лисабонския договор, като встъпва в тази длъжност на 1 януари 2010 година.

Европейският съвет е най-висшият орган за вземане на решения в ЕС и се състои от държавните ръководители на страните – членки на ЕС.

Длъжността на президента на Европейския съвет не е изборна и президентът му, който има предимно представителни и координационни функции, се определя от лидерите на 27-те.

#Европейския съюз #Европейския съвет #ЕС #Херман Ван Ромпой #еврозона #Европа #Белгия #Лисабонския договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници