Църногорският манастир празнува 200 г. от възстановяването си

Църногорският манастир празнува 200 г. от възстановяването си
Започнаха честванията на 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир „Св.Св. Безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски“. Снимка: vy-studio.blogspot.com
A A+ A++ A

С благословението и в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започнаха честванията на 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир „Св. Св. Безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски“.

Лично патриарх Неофит уважи в салона на Софийската Света митрополия състоялата се тържествена церемония по отбелязване на 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир и благослови присъстващите на знаменателното събитие. Честванията уважават и множество чуждестванни гости: Негово Високопреосвещенство Митрополита на Конго и Централна Африка Никифор, монаси от Света гора и други духовници.

Църногорският манастир „Св. Св. Безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски“ заема важно място в църковната, културната и политическата история на българите. Основаван е вероятно от заселили се в планината Черна гора (Църна гора) отшелници, намиращи се под влияние на живота на великия пустинножител св. Йоан Рилски и неговите последователи св. св. св. Гавриил Лесновски, Йоаким Осоговски и Прохор Пшински. За най-новото обновление на манастира във времето между 2007-2014 г. особено големи са заслугите на йеромонах Никанор, брат на светата обител.

#манастир #Никанор #Евгений #Света гора #Козма и Дамян #Никифор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници