Борисов: Една партия разиграва целия Европейски съвет

Борисов: Една партия разиграва целия Европейски съвет
Решението за приемането на България и Румъния в зоната за свободно пътуване остава за септември.Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Една политическа партия в Европа разиграва целия Европейски съвет, заяви премиерът Бойко Борисов по повод поредното отлагане на решението за приемане на България и Румъния в Шенген.

Решението за приемането на двете балкански държави в зоната за свободно пътуване остава за септември.

Това беше договорено в четвъртък вечерта след дискусии в Европейския съвет и консултации на неговия председател Херман ван Ромпой с държавните и правителствени ръководители на България, Румъния и Холандия, предаде БНР.

Не е ясно дали тогава ще има данни за отпадане на граничния контрол. Премиерът Бойко Борисов очаква октомври да бъде определен като срок за отваряне на въздушните и морските граници.

Въпреки масирания европейски натиск Холандия остана непреклонна, че София и Букурещ не са направили достатъчно срещу престъпността и корупцията и че няма да даде подкрепа за Шенген преди юлския доклад на еврокомисията.

Така беше решено въпросът да бъде обсъден отново на първото след него заседание на вътрешните министри през септември.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой нарече това напредък и добави, че вече има пътна карта за приемането на България и Румъния.

Министър-председателят обаче коментира по друг начин продължаващата холандска съпротива.

„Това е прецедент в ЕС, който ще им изиграе много, много лоша шега, защото не една държава, една политическа партия всъщност в Европа разиграва целия Европейски съвет. Не Холандия, една партия в Холандия. Това е проблемът. Ние сме изпълнили критериите. И просто е под достойнството ни вече да говорим по тази тема“, посочи Борисов.

Постигнатата в четвъртък договореност за септември в петък трябва да влезе и в заключенията на Европейския съвет.

Проектодокументът предвижда дотогава да бъдат определени и приложени необходимите мерки за успешно разширяване на Шенгенската зона.

Дипломати разтълкуваха това като техническа и експертна помощ, включително и от „Фронттекс“ за допълнително подобряване на граничния контрол.

„Мерки всеки ден се предприемат по линията на полицейското сътрудничество, съдебно сътрудничество. Всеки ден се правят нови и нови неща“, отговори премиерът на въпрос какви очаква да са тези мерки.

#ЕС #Букурещ #София #Холандия #Херман Ван Ромпой #Шенген #Румъния #България #премиер #Бойко Борисов #Европейския съвет #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници