Септември ще се решава за България в Шенген

Септември ще се решава за България в Шенген
Отлагането се дължи на противопоставянето на Холандия. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Ръководителите на страните от Европейския съюз решиха на заседанието си в Брюксел да отложат за септември решението за евентуалното влизане на Румъния и България в Шенгенското пространство.

Така двете страни все още остават блокирани пред вратата на европейската зона за свободно пътуване, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Отлагането се дължи на противопоставянето на Холандия. Европа ще помогне на Букурещ и София да изяснят мерките, които ще позволят приемането им към тази дата.

Двете страни очакваха да получат отказ на срещата на върха заради противопоставянето на Холандия, която счита, че те не са постигнали достатъчно напредък в контрола на своите граници и в борбата срещу корупцията.

Те обаче се надяваха да получат поне гаранция за „зелена светлина“ това лято. В крайна сметка решението бе отложено за септември.

„Ние мислим, че България и Румъния не са направили всичко, което трябваше. Те са постигнали напредък, но не достатъчно, за да изпълнят критериите за Шенген такива, каквито ние ги считаме“, каза в Брюксел холандският премиер Марк Рюте.

„С всички проблеми, които в момента имаме с границите на Гърция, въпросът е дали България и Румъния могат да приложат навреме и на място всички предварителни критерии на Шенген“, посочи още той.

Присъединяването към Шенген трябва да бъде одобрено единодушно от всички членове на ЕС и членството на България и Румъния не може да бъде разглеждано поотделно. Така всеки проблем, който среща един от кандидатите, се отразява и на другия. Според дипломати холандските резерви се отнасят предимно за България.

На въпрос колко време Холандия ще поддържа тази позиция, холандският премиер предупреди, че това ще е „толкова дълго, колкото е необходимо“.

Той наблегна, че тази позиция се радва на широка политическа подкрепа в неговата страна.

„Всичко е в ръцете на Румъния и България“, каза той, настоявайки да бъдат взети мерки за подобряване на „правовата държава, борбата срещу корупцията и независимостта на правосъдието“.

Според европейски дипломат сега трябва да се чака Европейската комисия да публикува това лято нов доклад за ситуацията в двете страни, така че да може да се очаква Холандия да промени позицията си.

Този въпрос в един момент се оказа, че засяга друг, различен – този за получаването от Сърбия на статут на кандидат за присъединяване към ЕС.

Румъния първоначално не искаше да даде съгласието си, но в крайна сметка прие да даде „зелена светлина“.

Спъвайки така процеса на присъединяване на Белград, Букурещ поиска да покаже, че такова поведение на блокиране може да се окаже силно ограничаващо за една държава, която е вложила много надежди в това присъединяване, каза дипломат, пожелал анонимност.

Тази позиция бе остро критикувана от лидера на румънската опозиция Виктор Понта, който заяви, че не бива злото да се бори със зло.

„Идеята е да се покаже, че Холандия греши, а не самите ние да сгрешим“ (в позицията си) за Сърбия, подчерта той.

#България #Румъния #Шенген #Холандия #Европейския съвет #София #Букурещ #Европейския съюз #Брюксел #Европа #Марк Рюте #премиер #Гърция #ЕС #Европейската комисия #Сърбия #Белград #Виктор Понта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници