ЕС даде на Сърбия на статут на кандидат

ЕС даде на Сърбия на статут на кандидат
В най-добрия случай Белград ще може да се присъедини към ЕС до края на това десетилетие. Снимка: euinside.eu
A A+ A++ A

Страните – членки на ЕС, решиха да дадат статут на кандидат за присъединяване на Сърбия, се посочва в проектодекларация на държавните и правителствени ръководители на европейските страни на среща на върха в Брюксел.

„Европейският съвет даде статут на кандидат на Сърбия“, пише в текста, който бе изготвен късно вечерта в четвъртък, което означава, че е постигнато единодушно съгласие от ръководителите на 27-те страни от ЕС, предаде АФП.

Румънският президент Траян Бъсеску се отказа вчера да налага вето върху даването на Сърбия на статут на кандидат за членство в ЕС, като по този начин беше преодоляно последното препятствие по дългия път към присъединяването.

Букурещ прояви загриженост относно спазването на правата на румънското малцинство в Сърбия и в крайна сметка получи гаранции по този въпрос.

След получаването на статут на кандидат за присъединяване Сърбия трябва да изчака преговорите да бъдат отворени, което не е непременно проста формалност, и след това да приключат.

В най-добрия случай Белград ще може да се присъедини към ЕС до края на това десетилетие.

Всички европейски страни понастоящем считат, че Сърбия е изпълнила и последните условия за получаването на статут на кандидат – затопляне на отношенията с Косово, което вече ще може да участва като пълноправен участник на съвещанията на Балканите по регионални въпроси.

#Сърбия #ЕС #кандидат #Брюксел #президент #Траян Бъсеску #Букурещ #Белград #Косово #Балканите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници