Световни оперни звезди пристигат в България

Световни оперни звезди пристигат в България
A A+ A++ A

Световни оперни гласове ще звучат в програмата на Opera Open през лятото. Съвместните усилия на няколко оперни компании ще подарят на меломаните истински музикален празник, по подобие на Арена ди Верона и други престижни летни фестивали под открито небе.

За център на седемте заглавия със звездно участие е избран Античният театър в Пловдив , който предоставя естествен декор и неповторима атмосфера.



Още на 21 юни в България ще бъде грузинският бас Паата Бурчуладзе, солист на Болшой, Метрополитън и редица други световни оперни театри. У нас ще изпълни знакови арии и ортодоксална музика от репертоара на Борис Христов послучай 100 години от рождението на великия българин.

Знаменитият певец, провъзгласен за принц от Руската православна църква, е посланик на добра воля на Обединените нации, УНИЦЕФ и Commendatore в Италия. Аплодиран е за великите руски басови роли на "Борис Годунов" и "Хованщина".

За честването на 200 години от рождението на Вагнер гостува звездата на Вагнеровия фестивал в Байрот - Елизабет Стрид. Шведското сопрано ще участва в спектакъла-феерия „Полета на валкюрите”, представящ на 12 юли, за първи път у нас, най-доброто от „Пръстенът на нибелунгите” в съкратена версия.

Директно от Арена ди Верона идва китайското сопрано Хуи Хе, която за трета поредна година изпълнява „Аида” на откритата италианска сцена.  

В Пловдив тя ще влезе в ролята на етиопска принцеса, а неин партньор ще бъде Камен Чанев – друго име с триумф в големите оперни театри в Европа, Азия и САЩ. Премиерният спектакъл на „Аида” ще се играе само на 20 юли.

На снимката горе: Хуи Хе

Друг българин със световна слава – Владимир Стоянов, ще пътува от САЩ, за да участва в премиерата на „Дон Карлос” на 5 юли. През последните години баритонът стъпи на редица авторитетни сцени. Пял с някои от най-големите оперни звезди, сред които руската прима Анна Нетребко (във Виена) и германското сопрано Диана Дамрау (в Метрополитън).

В програмата Opera Open участва и балета на Национална опера и балет, който ще представи спектакълът „Нощ в синьо” по музика на Гершуин и Шопен на 24 юни.

Балет „Арабеск“ ще зарадва зрителите с нов спектакъл на „Кармин Бурана”. За на 17 юни целта Античният театър ще бъде с ефектно художествено осветление.

Изпълненията на оперните звезди са програмирани в почивните дни, за да може любителите на музиката по-лесно да се придвижат до Античния театър в Пловдив.

На снимката горе: Елизабет Стрид

Междувременно, Софийската опера пусна  билетите от 15 до 40 лв. за фестивала  „Опера в парка”, който и тази година ще бъде в парка на Националната военна академия „Г. С. Раковски”.

В афиша са балетите „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски, „Жизел” от Адолф Адам, „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус и „Зорба гъркът” от Микис Теодоракис.

Детската програма включва опери и мюзикъли - „Хензел и Гретел” от Енгелберт Хумпердинк, „Мечо Пух” от Андрей Дреников, „Червената шапчица” от Александър Владигеров, „Козелът сърдитко” от Юли Дамянов и „Вълшебната флейта” от В. А. Моцарт. Билетите са по 10 лв.

На снимката горе: "Опера в парка", София, 2013 г.

Мтериалът е подготвен от Даниел Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници