Борисов обеща конкурси за газ и нефт в Черно море

Борисов обеща конкурси за газ и нефт в Черно море
По думите му това е огромна възможност и за американските компании за инвестиции и бизнес. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Kогато правителството на ГЕРБ се върне на власт в България, веднага ще обявим прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в Черно море. Това заяви Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Енергийната сигурност“ във Вашингтон.

По думите му това е огромна възможност и за американските компании за инвестиции и бизнес.  

Пред американския бизнес Борисов е обяснил, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ след конкурс консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ „Хан Аспарух“ в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ.

„За съжаление, след като дойдоха на власт, от една страна, българските комунисти замразиха всички тези възможности за инвестиции, и от друга – лишиха държавата ни и Европейския съюз от възможността да добиваме евтини суровини и бяхме принудени да продължим да купуваме скъпия руски газ“, е казал още Борисов, цитиран от пресцентъра на партията.

Той е информирал американските инвеститори, че при наличието на подобни ресурси, в България могат да бъдат изградени и паро-газови централи за производство на електрическа енергия, защото страната ни разполага с електропреносна мрежа за износ на ток както в региона, така и в цяла Югоизточна Европа.

Председателят на ГЕРБ е подкрепил официално и идеята за създаването на Европейски енергиен съюз.


#Бойко Борисов #обеща #конкурси #газ #нефт #Черно море #находища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници