Антоний Гълъбов: Избори през юли – нито е разумно, нито е възможно

Антоний Гълъбов: Избори през юли – нито е разумно, нито е възможно
„Избори до края на юли – нито е разумно, нито е възможно“, каза за novinite.bg Антоний Гълъбов. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

„Избори до края на юли – нито е разумно, нито е възможно“, каза за novinite.bg Антоний Гълъбов. Това според него е призив да се компрометират предстоящите парламентарни избори, което би било много сериозен политически риск.

„Има задължителни срокове, чието нарушаване по същество означава опит за манипулиране на изборите. Категорично не може да има избори до края на юли. То не само не е възможно, но и не бива да бъде допуснато от държавните институции. Ръководството на една политическа партия, която е мандатоносител, не може да задължи президента да наруши сроковете, които по Конституция има за назначаване на служебен кабинет и 60-те дни от назначаването му до провеждането на избори. В това отношение минимално необходимият срок е 90 дни“, каза още Гълъбов.

„За бързането за избори може да има различни причини, преди всичко това може да е, за да не загуби още повече БСП, защото е ясно, че всеки ден след подаването на оставката на правителството и след приключването на мандата на това Народно събрание ще бъде загуба за БСП. Ясно е, че БСП избра да запази ръководството си, вместо да запази или да възстанови доверието на избирателите си, и това е много тежка политическа грешка. Те бързат, защото знаят, че до края на септември могат да загубят поне още една трета от избирателите си“, посочи Гълъбов.

„Разумен срок за провеждане на избори е краят на септември или началото на октомври месец. Големият въпрос е в това, по какъв начин Народното събрание ще приключи работата си, защото, ако г-н Орешарски имаше капка достойнство, щеше да подаде оставка преди половин час (след пресконференцията на Сергей Станишев). Недопустимо е лидерът на партията мандатоносител да заяви пред теб, че ти ще подадеш оставка в петък, за да мине гласуването на вота по недоверие и Министерският съвет да остане в сегашния си състав. Трябваше веднага да има оставка на Орешарски и е време най-после да се следват някакви елементарни правила“, допълни Антоний Гълъбов в коментар за novinite.bg.

Той добави, че „БСП вероятно разбира достойнството като подаване на оставка веднага след като мине вотът на недоверие. За съжаление, това няма да има ефекта, който те очакват. Това говори за опит за антиинституционално поведение, това е поведение в тотален разрез с нормите на демократичната държава“, отбеляза в заключение в коментара си за novinite.bg Антоний Гълъбов.

#предсрочни избори #срок #БСП #Орешарски #Антоний Гълъбов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници