КЗК отмени обществена поръчка за третата линия на метрото

КЗК отмени обществена поръчка за третата линия на метрото
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на „Метрополитен“ ЕАД за изграждане на третата линия на софийското метро.

Трасето трябва да обхваща подземния участък от бул. „Владимир Вазов“ до ул. „Житница“ в кв. Красно село с дължина малко над 7 километра и 7 броя метростанции.

Според КЗК изискването на възложителя придобитият опит на проектантите от изпълнение на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията. В случая се възпрепятства участието в процедурата на квалифицирани проектанти, които са изпълнявали подобни проекти извън поставената времева рамка от три години.

На второ място, КЗК приема, че обхватът на изискания от възложителя опит по обособена позиция 4 за изграждане на конструкции на минимум 5000 м тунел (метро, жп тунели, пътни тунели) по щитов метод е въведен необосновано и ограничително.

Изисканият опит от 5000 м обхваща над две трети от общата дължина на участъка и необосновано ограничава участието на лица, които имат опит в изграждането на конструкции на тунели по щитов тунелен метод с по-малка дължина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници