Цитруси срещу инсулт
Похапването на цитрусови плодове, като грейпфрути и портокали, намалява риска от инсулт, твърдят учени от университета в Норуич, Източна Англия, пише в. „Труд“, позовавайки се на едноименното медицинско сп. „Инсулт“.
Специалистите установили, че консумацията на целите плодове, както и на сока им, може да предотврати мозъчен удар благодарение на високото съдържание на определен тип антиоксиданти в тях. Това са т.нар. флавоноиди, които освен в плодовете могат да бъдат открити и в зеленчуците, черния шоколад и червеното вино.
Учените изследвали хранителните навици на 70 000 жени в продължение на 14 години. При онези, които приемали много цитрусови плодове в диетата си, рискът от мозъчен удар бил с 19 на сто по-малък. Смята се, че дневното количество флавоноиди, което човек трябва да приема, е 45 мг – приблизително колкото една чаша портокалов сок. Учените препоръчват да се похапват цели плодове, а не да се пият сокове, тъй като в онези, които се предлагат в търговската мрежа, има високо количество на захар.