Кметът на Пазарджик оглави общините след сделка ГЕРБ–ДПС

Кметът на Пазарджик оглави общините след сделка ГЕРБ–ДПС
Кметът на Пазарджик Тодор Попов е новият председател на Националното сдружение на общините. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на Пазарджик Тодор Попов е новият председател на Националното сдружение на общините.

Попов беше избран с 305 срещу 155 гласа за претендента на БСП за поста - кмета на Търговище Красимир Мирев. В гласуването участваха 467 делегати, а недействителните бюлетини бяха 3, предаде „Дневник“.

Попов получи подкрепата на мнозинството от кметовете и общинските съветници от ГЕРБ, както и на част от представителите на ДПС.

Десницата се разкъса в подкрепата си, защото, макар и независим, кметът на Пазарджик беше подкрепен на местните избори от десни формации, а ГЕРБ имаше свой кандидат.

За първи път в историята на Националното сдружение на общините (НСОРБ) начело на организацията няма да бъде кмет от БСП, а СДС няма свой представител в 23-членния управителен съвет, отбелязва „Медиапул“.

Местата в него бяха разпределени така: ГЕРБ – 12, БСП – 8, и ДПС – 3. За председател на сдружението беше избран независимият кмет на Пазарджик Тодор Попов, чиято кандидатура е била съгласувана с централното ръководство на ГЕРБ и беше подкрепена и от ДПС.

В замяна партията на Доган получи поста председател на Контролния съвет на НСОРБ, който беше оглавен от кмета на Антоново Танер Али. Това реши Общото събрание на сдружението на общините.

Така освен парламентарната и изпълнителната власт ГЕРБ превзе и управлението на НСОРБ, в което членуват всичките 264 общини в България и е единствената национално призната организация в Комитета на регионите в ЕС.

ГЕРБ има подкрепата на ДПС срещу обещанието да получат финансиране по европроекти, както и кметовете на Доган да не бъдат обезпокоявани с финансови проверки и ревизии, коментираха представители от ДПС.

#Тодор Попов #кмет на Пазарджик #Национално сдружение на общините #ГЕРБ #ДПС #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници