ЕК: Не блокираме "Южен поток"

ЕК: Не блокираме "Южен поток"
Брюксел заяви, че не блокира "Южен поток".
A A+ A++ A

„Не блокираме проекта „Южен поток”, привеждаме го в съответствие със законодателството”. Това заявиха от пресслужбата на Европейската комисия в коментар пред ИТАР-ТАСС, след като премиерът Пламен Орешарски обяви, че е разпоредил да бъдат преустановени работите по строежа на газопровода, докато текат консултациите с ЕК за него.

По-рано източник в европейските институции съобщи, че в Брюксел не изключват възможността от консултации между Русия и ЕС по ситуацията за „Южен поток" още в понеделник. Тогава в белгийската столица ще се проведат преговори за уреждане на спора с цените на газа между Русия и Украйна, с енергийните министри на двете държави и ръководителите на нефтените им компании „Газпром” и „Нафтогаз”.

Междувременно представител на руското енергийно министерство заяви, че Москва не е получавала официално уведомление за прекратяването на действията по реализация на проекта. В руската Дума обаче се чуха обвинения, че става въпрос за „енергиен шантаж”, а руски експерти коментират, че България не може да се противопостави сериозно на европейския натиск.

Припомняме, че решението на българското правителство идва след началото на наказателна процедура срещу България за „Южен поток”. Брюксел изпрати писмо до София – първа фаза на процедурата – на което българските власти трябва да отговорят в рамките на месец.

#Южен поток #Пламен Орешарски #Русия #Украйна #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници