Най-големият инвеститор в Кърджали влага 30 милиона евро в третия си завод в града

Най-големият инвеститор в Кърджали влага 30 милиона евро в третия си завод в града
Новият завод, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Компанията за производство на каучукови изделия за автомобилната промишленост "Теклас България" отваря третия си завод край Кърджали. Собствениците - тримата братя Данон, са трето поколение евреи в Турция.

Всяка втора кола в Европа притежава наши части, тъй като работим с всички световни марки, заяви генералният директор Неби Анъл. Той обаче акцентира на трудността за намиране на кадри с добро техническо образование, въпреки намеренията да се откриват стотици нови работни места в района.

Компанията притежава общо 11 завода с над 3 000 работници, от които 6 са в Турция, 3 - в Кърджали, и по един в Шанхай и руския град Казан. Водят се преговори за изграждането на нови корпуси в Сао Паоло, Бразилия.

Само оборотът на заводите в Кърджали през тази година е планирано да достигне 65 млн. евро. Продукцията захранва автомобилни гиганти в цяла Европа, Япония, Китай и Корея.

На над 40 млн. евро възлиза инвестицията на в Кърджали и още около 30 млн. евро ще се вложат в новия завод, чийто корпус е почти готов и е в очакване на оборудването.

Предвижда се капацитетът му да е колкото този на останалите два завода. Сред външните инвестиции на компанията заводите край Кърджали са най-мащабните. Близо 900 души работят в тях, като амбицията е до края на тази година броят им да достигне 1 200, а догодина – 1 500 души. В края на този август новият завод трябва да започне производството си.

"Водим усилени преговори и с други фирми да инвестират в Кърджали, сред които е най-големият в света производител на тръбни конструкции в Германия,  каза Неби Анъл.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници