Татяна Дончева: Станишев ще надживее Тодор Живков като председател

Татяна Дончева: Станишев ще надживее Тодор Живков като председател
Татяна Дончева. Снимка: www.plovdiv-online.com
A A+ A++ A

Татяна Дончева е български политик с юридическо образование. Участва в 38, 39 и 40-ото Народно събрание. На частичните местни избори за кмет на София през 2005 г. е кандидат на БСП, Български социалдемократи, ПДСД и ЗПБ и остава втора след Бойко Борисов с 31.5% от гласовете на втори тур при 30.1% избирателна активност. Заместник-председател на парламентарната група на Коалиция за България и на комисията по правните въпроси в парламента от 24 август 2005 до 25 юли 2009 г. Председател на Постоянната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред от 5 април 2006 до 25 юни 2009 г. В началото на 1990-те години работи като прокурор в Софийската градска прокуратура. Главният прокурор Иван Татарчев я освобождава заради партийна пристрастност. На 21 април 2011 г. Татяна Дончева представя Движение 21, което се обединява „около каузата на промяната и европейското бъдеще на България“.

Г-жо Дончева, как ще коментирате решението на ДПС, заявено от лидера Лютви Местан, че ще има избори до края на годината?

Играе се шах, няма какво да бъде оценявано. Аз направих изявление още преди изборите, че върви процес на сближаване между ГЕРБ и ДПС. Очевидно топката се подава умело, като се тикат изборите в някакво по-удобно време. Местан е дал три ориентира и заяви кой предпочита. Аз обаче не разбрах, като предпочитат избори в края на ноември, кое ще е добре, да не се приеме бюджет? Това не ми се струва много премислено като дата, ако има претенция за национална отговорност.

А кога според Вас биха могли да се проведат изборите?

Или трябва изборите да се дръпнат много по-рано, ако някой смята, че трябва да предаде властта, защото е по-добре следващият да си прави бюджета, пък и да речем, БСП да си прави избори, без да е съвсем спаднала като влияние и като електорални възможности, или да се изкара годината, да се приеме и бюджетът и тогава да се разпуска парламента. Това означава избори през март догодина. Слабото място на това, което предложи Местан, е бюджетът.

Има ли според Вас конфликт между Станишев и Местан?

Не, не, тук става дума за това, че ДПС ще постави БСП в положение на „прелъстена и изоставена“. Въобще в политиката не може да става дума за конфликти. И БСП си има интереси, и ДПС си има свои интереси. Те си играят за тях.

При положение че г-н Местан се изказва за предсрочни избори, това ще повлияе ли по някакъв начин на бъдещето на Станишев в БСП?

Не, бъдещето на Станишев, от мен да го знаете, е бетонирано. Думата „оставка“ произлиза от глагола „остава“. Той ще надживее Тодор Живков по продължително председателстване. За смяна на Станишев и на кръга му са необходими хора, които да имат хъс и сила. Там просто останаха прекалено много мижитурки, които няма да тръгнат да правят такова упражнение. Станишев ще си диктува ситуацията и понеже той знае, че делегати, депутати, мандати, произлизат от председателя на една партия, той реди листите, той ги подписва, в крайна сметка, мисля, че каквото и да е представяне на БСП не може да влияе на отстраняване на лидера.

А виждате ли възможност за евентуални промени поне в Изпълнителното бюро на партията?

Не, това са мимикрии. Никой не знае кой е в Изпълнителното бюро. То много отдавна е придобило напълно сив и анонимен вид. Никой не знае кой е там и то не решава нищо, само утвърждава това, което Станишев е поискал. В този смисъл какъв е проблемът в Изпълнителното бюро, какво е създало то, какъв проблем е създало на председателя или на някой от кръга му? Тези хора правят едни привидни упражнения за промени, които смятат, че ще им дават ресурс на доверие, обаче то все е вариация върху фразата, че на Станишев са му криви някои други хора.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници