Строим българска църква в Москва

Строим българска църква в Москва
Патриарх Неофит освети паметната плоча за построяването на българска църква в Москва още през юли 2013 г. Снимка: www.bci-moscow.ru
A A+ A++ A

Първият храм на българския светец Киприан, почитан от Руската патриаршия, ще бъде изграден в Москва. Договорът бе сключен с родната строителна компания „Главболгарстрой“, съобщава в. „Стандарт“.

След молба на Синода на Българската православна църква от 2012 г. към Московския патриархат да се изгради храм за българската диаспора в Москва, за целта е определен участък на ул. „Красного маяка“ - в близост до Българската промишлена палата и жилищни блокове, населени с българи. Свети Киприан е български свещеник, роден през 1330 г. в столицата на българското царство - Търновград.

Той се сближава със северното руско монашество, ръкоположен е за митрополит Kиевский и възглавява руската църква от 1376 г. до 1406 г. Канонизиран през 1472 г. от Руската православна църква. Чества се на 27 май и на 16 септември (29 септември стар стил).

На 25 юли 2013 г. българският патриарх Неофит извърши молебен и освети паметната плоча на храма. Към църквата ще бъде изградено и неделно училище. Храмът трябва да бъде завършен през септември 2016 г.

#храм #Неофит #Москва #Киприян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници