Розовият домат влезе в Световната съкровищница на вкусове
Розовият домат от Куртово Конаре, известен още като „голям бабин“, влезе в Световна съкровищница на вкусове на международната организация Slow Food.
Доматът, заедно с местната куртовска ябълка, е вписан преди 2 месеца в електронния каталог на международната неправителствена организация, която събира уникални храни от целия свят.
В брошурата има около 1000 продукта, но от тях само четири са български. Те могат да се срещнат в ограничен географски район и това са българското зелено сирене, смилянският фасул, нафпавокът и каракачанската овца.
„Съкровищницата“ наподобява идеята за Ноевия ковчег – запазване на семена, рецепти, технологии и изобщо всички малки тайни, които осигуряват еднаквост на продукта, устойчивост на производството му, коментира Десислава Димитрова. Тя е член на Международния съвет и движеща сила за Slow Food в България.
Според нея включването на храни от географски региони в този своеобразен кулинарен каталог биха могли да подкрепят много селски общности у нас и да допринесат за значително повишаване на социалния и икономическия капитал за дребните земеделски стопани и производители.
Още по темата:
- » Кои са зоните с висок риск от земетресения у нас?
- » Българин покори световните и регионални първенства по алпийски сноуборд
- » Български килими на повече от век ще бъдат изложени в Париж