Розовият домат влезе в Световната съкровищница на вкусове

Розовият домат влезе в Световната съкровищница на вкусове
Розовият домат отива в Световната съкровищница на вкусовете. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Розовият домат от Куртово Конаре, известен още като „голям бабин“, влезе в Световна съкровищница на вкусове на международната организация Slow Food.

Доматът, заедно с местната куртовска ябълка, е вписан преди 2 месеца в електронния каталог на международната неправителствена организация, която събира уникални храни от целия свят.

В брошурата има около 1000 продукта, но от тях само четири са български. Те могат да се срещнат в ограничен географски район и това са българското зелено сирене, смилянският фасул, нафпавокът и каракачанската овца.

„Съкровищницата“ наподобява идеята за Ноевия ковчег – запазване на семена, рецепти, технологии и изобщо всички малки тайни, които осигуряват еднаквост на продукта, устойчивост на производството му, коментира Десислава Димитрова. Тя е член на Международния съвет и движеща сила за Slow Food в България. 

Според нея включването на храни от географски региони в този своеобразен кулинарен каталог биха могли да подкрепят много селски общности у нас и да допринесат за значително повишаване на социалния и икономическия капитал за дребните земеделски стопани и производители.

#домат #Десислава Димитрова #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници