Гледането на порно съсипва мозъка

Гледането на порно съсипва мозъка
A A+ A++ A

Хората, които прекарват много време в гледане на порнография, изглежда имат по-малко сиво вещество в някои части на мозъка и по-ниска мозъчна активност. Това са открили германски учени от института Макс Планк в Берлин.

"Констатирахме значителна негативна корелация между факта на гледане на порнография в продължение на няколко часа седмично и количеството сиво вещество в дясното полукълбо на мозъка, както и в дейността на част от мозъчната кора (префронтален кортекс)“, пишат авторите.

Според тях тези ефекти вероятно показват промените в невронална пластичност, резултат на интензивна стимулация на центъра на удоволствието.

Въпреки това, учените не могат да докажат, че тези явления са предизвикани от прекомерен контакт с порнография и посочват, че са необходими допълнителни изследвания.

Но според тях тези изследвания са първите индикации за съществуването на връзка между гледането на порнография и намаляването на обема и активността на мозъка в резултат на сексуална стимулация.

Друга любопитна констатация е, че колкото повече се гледа порнография, толкова повече стриатума (малка невроструктура точно под мозъчната кора) e намалявал. Освен това, колкото повече се увеличава гледането на порнографско съдържание, толкова повече връзките между стриатума и префронталния кортекс (външния слой на мозъка, свързан с поведението и процесите на взимане на решение) са се разпадали.

"Хората с количествено по-малък стриатум биха имали нужда от повече външно стимулиране, за да получат удоволствие. Те биха потърсили в гледането на порнографски филми повече удоволствие, което би могло да доведе до все по-голямата им консумация, създавайки вид зависимост", заключава изследването.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници