Доставчици съдят магазините на Ковачки

Доставчици съдят магазините на Ковачки
A A+ A++ A

Близо двайсет са заведените търговски дела в последните няколко години срещу търговска верига „Европа“, контролирана от бизнесмена Христо Ковачки, показа справка на „Преса“ в Софийския градски съд.

Търговци са доставяли стоки на магазините, но после не им е плащано. Сред фирмите са „Спетема-кафе“, „Аксон България“, Научноизследователският строителен институт (НИСИ), Заводът за хартия в Белово.

Някои от ищците вече са успели да осъдят веригата –

„Спетема-кафе“ – за 66 хил. лв. заедно с разноските по делото, „Натурпродукт“ – за 46 хил. лв., и „Веселина трейд“ – за 11 хил. лв. Част от делата са прекратени вероятно поради уреждане на търговските отношения, пише изданието.

„Европа“ нашумя тези дни със скандален репортаж от Бобов дол, в който местни миньори се редяха от 4:00 ч. сутринта в магазин от веригата, за да си купят месо с купони.

Търговското дружество наистина има проблеми, потвърди бившият шеф на „Спетема“ Пламен Юруков. По думите му то дължи пари и за ядки „Вени“ – около 40 хил. лв. Не съм завел дела за ядките, защото може да стане още по-лошо, каза Юруков. Според него „Европа“ има спешна нужда от оборотни средства, затваряне на губещите магазини и добър мениджмънт. Тогава ще се върнат и доставчиците.

От компанията на Ковачки не отрекоха, че са в криза

С някои от производителите договорите са в сила и плащанията могат да бъдат изчистени, коментира управителят на фирмата Десислава Филипова. До този момент не съм отказала среща на никого, няма фалирало дружество заради забавени плащания, каза Филипова.

Практиката у нас е хипермаркетите да се разплащат с доставчиците си в срок от 60 до 90 дни. Ако с промените в Закона за защита на конкуренцията бъде въведен едномесечен срок, ще се съобразим, но сега трябва да бъдем адекватни на пазара, добави Филипова.

Тя обясни, че магазинът в Бобов дол не бил добре зареден, защото има финансови затруднения. „Някой обаче внуши на хората, че след изборите ще бъде затворен и купоните им ще изгорят. Така започнаха да ги използват ударно. Средната работна заплата в мината е 720 лв., а купоните са бонус отгоре. Става дума за 2-3 лв. на ден над заплатата“, каза Филипова.

Магазини „Европа“ имат 30 обекта, от които 25 са в София на едни от най-хубавите места. Най-големият акционер във веригата е офшорката „Батърсий инвестмънтс“ от Бахамските острови. Сред акционерите е и Пенсионноосигурително дружество „Светлина“. 300 акции има и пряко Христо Ковачки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници