България одобри новия финансов пакт на ЕС

България одобри новия финансов пакт на ЕС
С предложения проект се утвърждават принципите, следвани от България, за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макро финансова стабилност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерският съвет одобри проекта на договор за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз и упълномощи министър-председателя да подпише документа при условията на последваща ратификация.

При подписването България ще предостави политическа декларация за прилагането на договора преди членството на страната в еврозоната, изключвайки Дял ІV, който се отнася до координация на икономическите политики, съобщи вестник „24 часа“.

Договорът има за цел укрепване на икономическия стълб в Икономическия и валутен съюз, за да съответства на развитието на валутния стълб, посредством пакет от мерки, насочени към насърчаване на бюджетната дисциплина чрез създаване на фискален пакт, засилване координацията на икономическите политики и укрепено управление на еврозоната.

С предложения проект се утвърждават принципите, следвани от България, за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макро финансова стабилност.

Същевременно при дискусиите в Европейския съвет България последователно отстоява своята позиция, че в процеса на засилване на икономическата и фискалната координация от изключително значение е да се гарантира правото на държавите членки да следват самостоятелна данъчна политика, съобщават от кабинета.

С Решение № 964 на Министерския съвет от 30 декември 2011 г. правителството потвърди изразеното пред Европейския съвет от министър-председателя намерение за участие на България в процеса на изработване на проект на Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз след консултация с Народното събрание.

Правителството упълномощи министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на външните работи Николай Младенов да участват съвместно в провеждането на преговорите по проекта и за евентуално участие на България в договора.

На 27 януари 2012 г. Народното събрание прие Решение за участието на Република България в Договора за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз.

На 30 януари 2012 г. в рамките на извънредния Европейски съвет беше постигнато съгласие на политическо ниво по текста на проекта на Договора за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз.

Новият договор ще бъде подписан на 2 март 2012 г. в рамките на заседанието на Европейския съвет.

Правителството одобри днес и позицията на българската страна за участие в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе в Брюксел на 1 и 2 март.

В сферата на икономическата политика правителствените и държавните ръководители на държавите – членки на ЕС, ще дискутират мерките за насърчаване на икономическия растеж и заетостта, като ще подчертаят необходимостта от засилване на усилията по изпълнението на петте основни цели на Стратегията „Европа 2020“.

Европейският съвет ще отбележи нуждата от допълнителни действия на национално и на европейско ниво за изпълнение на петте приоритета, идентифицирани от Европейската комисия в Годишния преглед на растежа за 2012 г.

Европейският съвет ще одобри основните приоритети с оглед подготовката на позицията на ЕС за срещата на високо равнище на Г-20.

Една година след началото на Арабската пролет ще бъдат обсъдени възникващите тенденции и извлечените поуки и ще се направи оценка на начина на предоставяне на подкрепата на ЕС за региона на южното Средиземноморие.

На основата на заключения на Съвет „Външни работи“ от 27 февруари т.г. ще бъде обсъдена ситуацията в Сирия.

Европейският съвет ще обсъди и въпроса за предоставяне на статут на страна – кандидат за членство в ЕС, на Сърбия.

#Сърбия #Сирия #Средиземноморие #Арабската пролет #Европейската комисия #Народното събрание #Договор за стабилност #Министерския съвет #Европейския съвет #Икономическия и валутен съюз #ЕС #еврозона #министър-председател #министър на външните работи #Министър на финансите #Николай Младенов #Симеон Дянков #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници