Петролният гигант „Шеврон“ напуска България

Петролният гигант „Шеврон“ напуска България
A A+ A++ A

„Шеврон“ напуска България, съобщи в блога си икономистът Илиян Василев. В новата си стратегия компанията се съсредоточава върху страни от Източна и Централна Европа, като Полша, Румъния и Украйна, в които има благоприятен климат за реализация на необходимите, но рискови инвестиции.

„Шеврон“ е най-голямата международна енергийна компания, която проявяваше интерес към проучването и добива на нефт и газ в България. Нейното оттегляне със сигурност ще се отрази негативно върху чуждестранните инвестиции и перспективите за проучване и добив на нефт и газ у нас, и особено върху възможността за замяна на вноса с местни източници, коментира Василев за 3e-news.net.

По оценка на американската Агенция за eнергийна информация България разполага с близо 480 милиарда кубически метра потенциални запаси от шистов газ и 180 милиона барела шистов нефт.

Другата възможност за добив на природен газ - от дълбоководието на Черно море в блока „Хан Аспарух“, е на прекалено ранен етап – прилагане на дву- и триизмерна сеизмика, за да може да бъде оценен потенциалът за добив, ако въобще той се окаже рентабилен.

Решението на групата не е неочаквано, тъй като през последните години „Шеврон“ не упражнява дейност в България, коментира „Дневник“ . През лятото на 2011 г. компанията получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България. Парламентът обаче след това наложи мораториум върху така наречения фракинг - технологията на хидравлично разбиване, чрез което се проучва и добива газ от шисти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници