Еврокомисията ни подкрепя за Шенген

Еврокомисията ни подкрепя за Шенген
Европейската комисия подкрепи влизането на България в Шенген. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия подкрепи България и Румъния за влизането им в Шенгенското пространство. Това става ясно от доклад на Комисията за последната половин година. За периода от ноември 2013 г. до февруари 2014 г. броят на незаконните преминавания на границите на ЕС се увеличи с 96%, в сравнение с периода от ноември 2012 г. до февруари 2013 г., основно в България, Италия, Гърция, Унгария и Испания (общо 25 936 случая).

ЕК възнамерява да издаде препоръки на България и Италия, свързани с механизма за ранно предупреждение, готовност и управление на кризи по третия регламент от Дъблин. Целта е посочените държави да бъдат подкрепени да се справят при натиск, както и да покажат солидарност, а и да помогнат на търсещите убежище, пише в документа.

В него се допълва, че Комисията е в контакт с българските власти заради обвиненията, че България отблъсква мигранти. Съобщава се, че миналия месец комисията е разговаряла с България и Гърция заради действията на българо-гръцката граница, за които има съмнения, че не съответстват на изискванията на Шенгенския граничен кодекс.

#Шенген #Европейска комисия #България #Румъния #Италия #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"