ОССЕ: Изборите за президент в Украйна бяха демократични

ОССЕ: Изборите за президент в Украйна бяха демократични
Победителят на президентски избори в Украйна Петро Порошенко събра около 55% от гласовете. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщиха, че президентските избори в Украйна „като цяло се придържаха към демократичните ангажименти“ и дават легитимност на новия лидер Петро Порошенко.

“Украинските власти трябва да бъдат похвалени за техните усилия при изключителни обстоятелства да улеснят изборите, които като цяло се придържаха към демократичните ангажименти”, съобщи координаторът на мисията на ОССЕ Жоао Суареш.

Изборите в неделя „осигуряват на новия президент на Украйна легитимността да установи незабавно диалог с всички граждани в източните области, да възстанови тяхното доверие и да децентрализира държавната власт, за да запази единството на страната чрез уважаване на различията в украинското общество”, посочи ръководителят на мисията на Парламентарна асамблея на Съвета на Европа Андреас Грос.

“Насилствените прогонвания и затварянето на избирателни секции от въоръжени групи, отвличанията, смъртните заплахи, насилственото влизане в частни домове и изземването на техника и изборни материали бяха опит да се предотвратят изборите и да се лишат гражданите от правото им на гласуване”, се казва в общ доклад на ОССЕ и ПАСЕ.

Екипите имаха около 1000 наблодатели в Украйна с изключение на Крим, където президентските избори не се проведоха.

В доклада се отбелязва, че изборите и предизборната кампания са били в демократичен дух без злоупотреба от действащите власти, както на предишни гласувания.

В документа все пак се посочва, че свободата на медиите е били сериозно подкопана в Източна Украйна, където репортерите често били подлагани на тормоз и заплахи. 

#Петро Порошенко #Украйна #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници