Единствената опера на Бетовен отново на софийска сцена

Единствената опера на Бетовен отново на софийска сцена
Ендрик Вотрих Снимка: Софийска опера
A A+ A++ A

„Фиделио“, единствената опера на Лудвиг ван Бетовен, ще се изпълни за втори и последен път този сезон в Софийската опера и балет като концертно представление на 8 юни от 19:00 ч. Спектакълът се посвещава на 200-годишнината от първото изпълнение на творбата и един век от рождението на Борис Христов.

Новото в тази постановка е включването на текстове

на известния съвременен германски философ, политолог и литературен критик Валтер Йенс, един най-големите борци против нацизма и жертва на кошмара му. Неговите философски размишления с „Разказът на Роко“ са неразделна част от музикалната драматургия на шедьовъра на Бетовен.

С вълнуващите си теми за героизъм и свобода творбата е призната за  една от най-великите, писани някога. Тя продължава да е мощен символ на свободата в наше време, точно както в епохата на Наполеон, когато е създадена.

Вплетените в произведението текстови интермедии  на Йенс са логична замяна на диалозите в стила на „зингшпила“, с разкази на главния герой Роко, чиято роля е заел гласът на съвременника, в случая самият Валтер Йенс.

В Германия са го наричали „малкия Волтер“

на Федералната република и е известен с документалната биография „Жената на  Томас Ман“.

В концертното представление на Софийската опера забележително е и участието на аплодираните в продължение на много години изпълнители на Кралската опера в Лондон и Вагнеровия фестивал в Байройт – басът от Австрия Курт Ридъл и германският тенор Ендрик Вотрих, дебютирали във „Фиделио“  през декември 2013 г.

Ендрик Вотрих ще изпълни ролята на политическия затворник Флорестан

чийто живот е спасен от съпругата му, Леонора – Мариана Цветкова (Брюнхилде в „Пръстена на нибелунга“ на Вагнер в София). Бисер Георгиев (Алберих в същата постановка) дебютира като тираничния злодей Пизаро, а Курт Ридъл прави един забележителен Роко, заедно с  други утвърдени артисти от Софийската опера – Димитър Станчев като дон Фернандо, а също Светлана Пръвчева (Фрайа от „Рейнско злато“) и Красимир Динев (Миме от „Рейнско злато“ и „Зигфрид“). Актьорът Мариус Донкин е в ролята на Разказвача.

Григор Паликаров дирижира хора и оркестъра на Софийската опера и балет. Спектакълът трае около 2 часа и 45 минути, с един антракт. Изпълнява се на немски език с български субтитри.

По материала работи Даниел Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници