Проф. Ботев: Земетресението не е опасно, възможни са минимални щети

Проф. Ботев: Земетресението не е опасно, възможни са минимални щети
“За наше щастие, нашите предположения за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха", смятат експерти. Снимка: novo10.com
A A+ A++ A

“За наше щастие, нашите предположения за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и вследствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на нашата страна, естествено, въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни.” Това заяви Проф. Емил Ботев - ръководител на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география, в интервю за БНР.

“Няма основание за притеснение, в никакъв случай. Тази активност за Северно Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна. Има отношение, но то не е директно във времето. Не става така, става с дълговременно натрупване, да не кажа и на десетилетия във времето, а не часове и минути след съответната активност в Северно Егейско море”, каза още проф. Ботев.

#Ботев #сеизмология #Егейско море #Емил Ботев #София #Гърция земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници