България и Македония празнуват отделно 24 май

България и Македония празнуват отделно 24 май
В Рим и тази година не се увенчаха с пълен успех дипломатическите усилия - българската и македонската делегация да бъдат заедно в базиликата „Сан Клементе”, пред гроба на Свети Кирил. Снимка: www.celokupnabulgaria.eu
A A+ A++ A

В Рим и тази година не се увенчаха с пълен успех дипломатическите усилия - българската и македонската делегация да бъдат заедно в базиликата „Сан Клементе”, пред гроба на Свети Кирил. Нашият посланик в Рим Марин Райков ще присъства на македонската церемония, а македонският му колега – на българската, предаде БНТ.

Българската и македонската делегация ще поднесат цветя и ще се поклонят пред гроба на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе” поотделно.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин коментира с думите: "Аз смятам, че наистина е напредък, доколкото стана и публична тази инициатива. Тя беше посрещната положително и в Република Македония, и в България. Надявам се, догодина вече това да не бъде просто разменено участие на двамата посланика, а да бъде съвместна инициатива на двамата премиери на двете страни".

Посланикът на България в Рим, Марин Райков, определи това като позитивен сигнал, отправен към страната ни от македонската държава, който не трябва да се подценява.

След поклонението на гроба на Свети Кирил, българската делегация, ръководена от вицепремиера Зинаида Златанова, ще присъства и на молебена, който ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

#Антоний #Кирил #Кристиян Вигенин #Марин Райков #церемония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници