Пациент стана заклет фен на кънтрито след мозъчна стимулация

Пациент стана заклет фен на кънтрито след мозъчна стимулация
A A+ A++ A

След престой в болница 60-годишен холандец с тежко обсесивно-компулсивно разстройство стана заклет фен на кънтри певеца Джони Кеш.

Лечението било по метода на дълбоката мозъчна стимулация на прилежащото ядро - структура на главния мозък, свързана с центъра на удоволствието.

Крайният ефект от терапията изненадал дори самите доктори - мъжът станал фанатичен поклонник на творчеството на Джони Кеш, като преди това изобщо не бил понасял кънтри.

Операцията

По хирургически път в главния мозък се слага електрод, свързан чрез ултратънък кабел с мозъчен стимулатор, имплантиран в областта на ключицата.

Невростимулаторът подава по кабела импулси, които стимулират невроните в главния мозък. В продължение на десетилетия методът се използва за лечение на тежка депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и болест на Паркинсон.

Обсесивно-компулсивното разстройство е психично заболяване, характеризиращо се с развитието на черни мисли и патологичен страх. В резултат на лечението симптомите постепенно изчезнали, но на тяхно място се появил... Джони Кеш.

Пациентът разказал на лекуващия го екип, че не може да живее без нон-стоп да слуша албумите на кънтри звездата. „Когато слушам изпълненията му, изпадам в еуфория. Не мога да живея без песните му. Не искам никаква друга музика. Искам единствено и само Джони Кеш!", заявил той на смаяните лекари.

След прекратяване на терапията обаче си върнал предишните музикални пристрастия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино